13:24 | 20 май 23 1936

“Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък“ - изложба на открито в парк Розариум

“Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък“ - изложба на открито в парк Розариум / Новини от Казанлък

Фотографски пана на открито в парк „Розариум“ предават славната история на четири казанлъшки фамилии на световно ниво, посветени на розовото масло - Папазови, Шипкови, Орозови, Христови. Техен съвременник остава в историята с коментара, че „Цените на розовото масло винаги се определят в Казанлък”.

„Тази изложба е уникална. Тя се зароди като признателност към всички, които са причина да има 120-и Празник на розата, изобщо Казанлък да носи славата на националния символ – розата.“, посочи Кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари на културните институти, които съвместно са работили да извлекат най-доброто от родовата памет на розопроизводителите, за да го покажат.

На събитието присъстваха представители на фамилия Лисичарови, наследници на известния розопроизводител Еньо Бончев. „Гордея се, че не просто възстановихме традицията на повече от век, на най-старата технология за розопроизводство, завещана ни от моя прадядо Еньо Бончев, но и я разширихме.“, сподели Филип Лисичаров. За нашето семейство производството на продукти от рози не е просто бизнес, това е животът ни! Това е голяма отговорност, когато говорим за тази индустрия - това е лицето на България! С гордост носим емблемата Българска роза и се стараем да направим България известна, в добрия смисъл на думата, по света.“, заяви младият Лисичаров.

„Художественият опит за хроника на приноса им в стопанския и културен живот на България е впечатляващ урок по родолюбие, източник на гордост за казанлъчани и всички българи.“, каза на откриването директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева. Тя направи кратка ретроспекция за живота и световните постижения на знаменитите казанлъшки търговци от миналото.

Фирмата на Папазови остава като първоосновател, според различни източници - през 1820 или 1858 г…. През 1873 г. на изложението във Виена розотърговската къща „Дончо Папазов и синове” печели два златни медала, а три години по-късно, отново златен медал на изложението във Филаделфия. Домът на Папазови е терен за първите преговори между руския щаб и турските пълномощници за изготвяне на проекта на Санстефанския мирен договор. Димитър Папазов играе важна в събитията около и след Съединението на България и остава в историята като влиятелен индустриалец и меценат.

Фамилия Шипкови в годините около Освобождението на България изпреварва постиженията на Папазови и се превръща в най –големия розотърговец. На изложението в Париж през 1889 г. представят в собствена витрина с 19 вида масла, а през 1893 г. в Чикаго показват вече 51 вида масла. В най–бурните години на 19 век българското розово масло се превръща в символ на качество, а Шипкови – в световна марка. Тодор Шипков пътува до Америка цели 42 пъти, налага директното излизане на международния пазар, без посредници. Два пъти участва в народни събрания на България.

Отличителен знак на видните казанлъшки розопроизводители били техните домове. Къщата на Шипкови е сред архитектурните емблеми но града. През първата половина на 20 век тя е сред най – внушителните сгради в България, център за срещи със знатни особи, там отсяда през 1908 г. отсяда и цар Фердинанд.

Розотърговската къща  на Христо Христов е създадена през 1865 г. Фирмата се утвърждава бързо в стопанския живот на Казанлък и страната и печели множество награди. Като френски възпитаник Христо Христов основава „Алианс франсез” и така превръща Казанлък в център на франкофонията у нас. В периода 1878 – 1890 г. яркият общественик и патриот е пет пъти общински съветник. За Съединението на България осъществява многократно дипломатически мисии за собствена сметка в Западна Европа, депутат в няколко народни събрания, кмет на Казанлък. В неговия дом всяка година по повод 3 март гостува цар Фердинад.

През 1864 г. е основана розотърговската къща „Петко Иванов Орозов и синове”. Тя изгражда собствена материална база, с голяма розоварна и три чифлика с над 1600 дка земя. Контактите на розотърговеца са свързани с Англия, Италия и Франция. Печелят златен медал от изложението в Лиеж през 1905 г. и голямата награда на изложението в Лондон през 1907 г.

Експозицията проследява и началото на 20 век, когато са създадени розотърговските къщи „Костадин Минчев и Георги Кечеджиев”, „Лальо Колев”, „Христо Пантев”,”Янко Герганов , Еньо Хаджибончев.

Музикален поздравена към публиката отправиха възпитаници на Школата по поп пеене и пиано „Орфей“ с педагог Мариана Мъгева към НЧ „Възродена Искра – 2000“. Празничната програма по откриване на експозицията продължи с кратък рецитал на казанлъшки деца.

Събитието е част от 120-ия Празник на розата в Казанлък, организиран от Община Казанлък. Изложбата на открито в парк „Розариум“ разказва за приноса на розопроизводителите в културата и традициите на българското общество през вековете и ни дава пример за находчивостта, професионализма и силата на българския дух. На 29 май 2023 г. експозицията ще гостува на депутатите в 49-то Народно събрание на Република България.

Пресцентър на Община Казанлък

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Казанлъчанин предложи брак пред новата изрисувана фасада в Западното

20938 | 04 юни 2023

Стотици мотористи от България и чужбина пристигат за традиционното издание на “The Black Roses MC“ 2023

17895 | 07 юни 2023

На живо от пл. Севтополис: Международен фолклорен фестивал и концерт на BONEY M. XPERIENCE

12418 | 03 юни 2023

Скандал, прерастнал в сбиване изпрати рибар в болницата

11533 | 05 юни 2023

Изгоря апартамент в Източното

11154 | 05 юни 2023

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга

10502 | 03 юни 2023

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък

9449 | 03 юни 2023

Катастрофа с двама пострадали на изхода на Казанлък

9162 | 03 юни 2023

От днес в Павел баня започват празничните дни на розата и минералната вода

8714 | 05 юни 2023

Жена с колело пострада при катастрофа на пътя Казанлък – Енина

8290 | 02 юни 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак