14:40 | 25 май 23 5913

Дизайнерката Мариела Гемишева ще допълни изложбата “La belle Rose” с интересен пърформанс

Дизайнерката Мариела Гемишева ще допълни изложбата “La belle Rose” с интересен пърформанс / Новини от Казанлък

Доц. д-р Мариела Гемишева ще допълни изложбата “La belle Rose” със своя пърформанс „Силата на дамата в розово“ в Музея на розата.

Пъформансът на казанлъшката дизайнерка ще бъде художествено – концептуална намеса в специфична среда (в случая музейна), без да променя съществуващата експозиция.

„Изложбата „La Belle Rose, мистичната сила на малкото цвете“ е резултат от сътрудничеството между НИМ, Музея на Розата и Историческия музей „Искра“ в гр. Казанлък. Изложбата е посветена на розопроизводството в България и проследява пътя на българското розово масло от първите му капки до превземането на световните пазари през XIX в.“

Важен акцент в обогатената вече експозиция на Музея на Розата e елегантно дамско присъствие от колекция градски облекла (оригинали и копия) от края на 19-и и началото на 20-и век. Инсталацията e допълнена и с видеодокументация (ревю - спектакъл), проект на специалност „Моден дизайн“ при НХА с оригинални облекла от същия период в съвременен стайлинг. Това специално дамско присъствие в музейна среда е своеобразно доказателство за деликатната, но неоспоримо съществена роля на дамите като истински вдъхновотелки и поддръжнички на световния успех на розопроизводството в град Казанлък.

Ексклузивно в тази експозиция e присъствието на една уникална селекция от изключително прецизно и достоверно изработени копия на градски облекла от началото на 20-и век с дизайнер Александра Петрова от класа на доц. д-р Мариела Гемишева, специалност „Моден дизайн“ в НХА (випуск 2018). Kолекцията е собственост на историческия музей в гр. Брезник, и ще бъде предоставена с любезното съдействие на госпожа Емилия Велинова, директор на ОИМ гр. Брезник, за периода май - август 2023.

Финалът на тази инсталация щe представлява и уникална скулптурна композиция от модни обекти в розово на Мариела Гемишева, вдъхновени от цвета и аромата на Розовата долина, посветена на съвременните царици „Рози“ и тяхната основна роля за впечатляващото присъствие на Казанлък - град, който съхранява уникалните традиции на висококачествено розопроизводство и осезаемо влияе върху висококонкурентните нива на световните пазари.

Изложбата “La belle Rose” ще бъде открита на 31 май, сряда, в 18:00 часа. А „Силата на дамата в розово“ и инсталацията на доц. Гемишева ще бъдат открити на 2-ри юни.

Доц. д-р Мариела Гемишева е родом от Казанлък. Тя е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплините „Моден проект“,“Модата на 20-ти Век“ и „Модата като спектакъл“ в специалност Мода към Национална художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса.

Изложбите ще бъдат експонирана в Музея на розата до 2-ри август.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14114 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8412 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7595 | 01 декември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5856 | 29 ноември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

4393 | 04 декември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3580 | 01 декември 2023

Задържаха шофьора на камиона от катастрофата с двама загинали край Шипка

3534 | 03 декември 2023

Пожар в пелетната фабрика край Дунавци нанесе сериозни материални щети

3094 | 02 декември 2023

Две добри новини за община Казанлък

2884 | 29 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2812 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак