12:25 | 26 май 23 9414

39 състава от цялата страна се събират в Казанлък за надиграването “Тъпан бие, хоро се вие“

39 състава от цялата страна се събират в Казанлък за надиграването “Тъпан бие, хоро се вие“ / Новини от Казанлък

Тази събота 27-ми май, на площад „Севтополис“ за поредна година ще се проведат две емблематични събития - Националното детско надиграване „За ръчица“ и "Тъпан бие, хоро се вие".

"Участниците, които ще се включат в двете надигравания са около 1500 души, като 300 от тях ще се представят във формата „За ръчица“. Съставите, които се очакват да пристигнат в Казанлък утре са 39 на брой и са цялата страна.“, каза за kazanlak.com Дора Петкова, председател на казанлъшкото Народно читалище (НЧ) “Жар”, които са и организатори на надиграванията.

Детското надиграване “За Ръчица“, ще се състои за шеста година, като тазгодишното издание е  под надслов „ Деца играят българско хоро". Целта на надиграването е да стимулира желание и любов в децата, да танцуват хорото на българина. Надиграването ще започне в 16:00 часа в съботния ден, на централния площад в Казанлък. Участниците от детския форум, могат да вземат участие и в националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, което ще започне непосредствено след приключване на детското надиграване.

В 16:30 часа на 27-ми май, ще бъде дадено началото Националното надиграване "Тъпан бие, хоро се вие" на площад „Севтополис“. Мероприятието се провежда за 16-та поредна година в Града на розите.

„В раните часове, в дните събота и неделя, всички участници от двете надигравания са поканени в розовите градини, на Ритуал "Розобер", за да се докоснат и усетят аромата и красотата, на Казанлъшката маслодайна роза.“, споделят организаторите.

Организатори на двете национални надигравания са НЧ “Жар 2002”, Дора Петкова – Председател на НЧ “Жар 2002”, Петър Белчев – Хореограф, Мартин Петров – Хореограф и Деана Петкова – Хореограф.

Двете събития са част от юбилейната програма за 120-тия Празник на розата.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак