21:17 | 01 юни 23 8101

Творбите на 148 художници от 35 страни бяха представени в единадесетото издание на международна изложба Минипринт Казанлък

Творбите на 148 художници от 35 страни бяха представени в единадесетото издание на международна изложба Минипринт Казанлък / Новини от Казанлък

В Къща-музей „Проф. Ненко Балкански“, днес бе открито единадесетото издание на традиционната международна изложба за съвременна малка графика Минипринт Казанлък.

Експозицията представя 148 художника от 35 страни от Европа, Азия, Африка,  Северна и Южна Америка и Австралия. 48 са новите творци, които участват за първи път.

„Радвам се, че се събираме отново в  къща-музей „Проф. Ненко Балкански“, а повода е изумителния ентусиазъм на един казанлъчанин, без който сигурен съм, че историята на съвременното изкуство в Казанлък и по специално на графиката не би била същата.“, каза д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия.

Тази година най- многобройни участия за Минипринт има от 25 художника от Полша, 18 - от Япония и 12 - от Канада. Като най-екзотични Петър Бояджиев, който е и организатор на изложбата, определи художниците от Тайланд, Индонезия Южна Африка, Нова Зеландия и Мексико. В изложбата са представени 420 графики малък формат, 280 - в класически техники и 140 - в експериментални.

„Идеята на тази изложба е да докараме колкото се може повече различни визии и различни култури в нашия хубав град. Целта беше да съберем всичко, което се прави по света и да го покажем в Казналък, който е известен като Град на художниците.“, каза Петър Бояджиев.

Творецът и основател на Минипринт обяви имената на наградените художници,  избрани от международно жури, от утвърдени имена в световната графика в състав: Беа Ван дер Хейден от Холандия,  Марек Грзиб от Полша  и Петър Бояджиев от Казанлък. В касическата техника награден бе Набуко Хосокава от Япония, а при експерименталните техники  Крис Лонг от Великобритания.

Кметът Галина Стоянова изрази радостта си, от факта, че присъства за 11-ти път на традиционното издание на Минипринт, което тази година се проведе къща-музей „Професор Ненко Балкански“. „Това е един пътващ проект, той тръгна от къща-музей „Чудомир“, минавайки през галерия „Иван Милев и сега е тук.“, уточни Стоянова.

На събитието присъстваха заместник-кметът на община Казанлък Ахмед Мехмед, директори на културни институти, председателят на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, както и много местни художоници и културни дейци.

Минипринт Казанлък, част от Празника на розата, е традиционна проява в богатия културен календар на нашия град, която дава пространство на различни техники за изразяване във формата малка графика и гарантира диалога между различните творчески подходи – традиционни и свръхмодерни. Тя превръща Казанлък в световна столица на графиката и благодарение на нея хиляди хора по целия свят всяка година чуват името на Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

5690 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4423 | 23 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

4389 | 19 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4234 | 21 май 2024

Състезание под дъжда: Над 600 участници в старта на “Спици и бодли“ 2024

3899 | 19 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3630 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3251 | 23 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3112 | 22 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

2989 | 22 май 2024

За сълзите и усмивките по пътя Камино де Сантяго разказа казанлъчанинът Александрос

2538 | 21 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак