15:56 | 02 юни 23 16728

Галина Стоянова на 18-та Световна среща на българските медии в Казанлък: Българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява

Галина Стоянова на 18-та Световна среща на българските медии в Казанлък: Българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява / Новини от Казанлък

Тази сутрин откриха 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък, организирана от Българска телеграфна агенция. Тя се провежда от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък.

В Световната среща на българските медии в Казанлък ще участват журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни. В рамките на форума предстои БТА да подпише договор за сътрудничество и обмяна на новини с ръководителите на шест чужди новинарски агенции.

Сред официалните гости на събитието са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Иван Кондов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Найден Вълчев, поет и автор на песента „Една българска роза“ по музика на Димитър Вълчев.

Днес България е свободна страна, защото българите имаме възможност непрекъснато да правим избори в живота си. Това е възможност, която не навсякъде имат съвременниците ни по света и не винаги в историята са имали предците ни, заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев в приветствие към участниците в 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък, в Розовата долина и Долина на тракийските царе, по време на Празника на розата, който се отбелязва тук от 120 години.

Темата на срещата, която бе открита днес на 2 юни - Денят на Христо Ботев и празник на град Казанлък, е „Свобода и медии".

По думите на Вълчев свободата на медиите означава на тяхната територия да се оглеждат като в огледало тези избори, включително и грешните. Греховете също са факт, включително и лъжата, посочи Кирил Вълчев. Той отбеляза, че свободни общества като нашето не трябва да заприличват на тези, които отричаме като забраняваме, ограничаваме, цензурираме, заличаваме цели медии или част от съдържание в тях, когато не сме съгласни с грешните избори, които са направили.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, като домакин също се обърна към гостите при откриването на световната среща в Инфоцентъра в Казанлък: „Днес Казанлък ни събира не само заради розата, но и заради символа да покажем, че в днешното разделено време, българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява и какво да последват. Тук има много вдъхновяващи причини, които да ви накарат да се вдъхновите и заедно да преживеете празника", каза Галина Стоянова.

„Мисля, че има два символа в тази среща – единият е, че ние българите можем да бъдем заедно. И тази дума, която политиците оскверниха, е много истинска. Заедно да сме, едно да сме, е толкова чисто“, каза още Стоянова. „България не е София, Пловдив, Варна, България е на регионите. Вгледайте се в Казанлък, то е едно прекрасно място в центъра на България, има много култура и дух, защото тук българите наистина са издигнали словото на пиедестал“, допълни кметът на Казанлък.

По думите й в Казанлък образованието е много ценно и индустрията е много развита отдавна. „Тук хидравликата е на първо място по производство“, посочи Галина Стоянова. Тя отбеляза, че навсякъде в малките региони на страната живеят прекрасни и талантливи хора, които създават благата, историята и творят. „Радвам се, че толкова много журналисти от целия свят ще отразят тези „малки“ хора, но велики, творили голямата България“, каза още Галина Стоянова.

Гост на 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък е и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която също приветства участниците с думите: „Малко е да се каже, че свободата на словото е в основата на нашата човешка свобода и че е онова условие, без което демокрацията е невъзможна. „И тъй като демокрацията е една думичка, която днес сме напът, както много други думи, да изпразним от съдържание, нека да си помислим какво означава свобода да говориш и да говориш на свободна аудитория“, каза Йотова.

По думите й, упреците към журналистите често пъти са свързани с тяхната свобода. „Казват: „Не сте свободни да говорите, вие сте зависими. Вие зависите от финансите, от вашите собственици, от политическите партии, от институциите и от какво ли не“. Хайде днес да се замислим и за втората страна на този медал – дали тези, които ни четат, които ни слушат, които ни гледат телевизионните програми, са достатъчно свободни. И не ли време да се позамислим и за други качествени измерения – като почтеност, като това да се погледнеш в огледалото, не само колко си красив и умен, а да се замислиш дали наистина си почтен човек“, коментира вицепрезидентът.

БТА

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7373 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5625 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5092 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4475 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4109 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3914 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3555 | 22 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2556 | 21 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2544 | 18 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2466 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак