15:56 | 02 юни 23 5896

Галина Стоянова на 18-та Световна среща на българските медии в Казанлък: Българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява

Галина Стоянова на 18-та Световна среща на българските медии в Казанлък: Българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява / Новини от Казанлък

Тази сутрин откриха 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък, организирана от Българска телеграфна агенция. Тя се провежда от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък.

В Световната среща на българските медии в Казанлък ще участват журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни. В рамките на форума предстои БТА да подпише договор за сътрудничество и обмяна на новини с ръководителите на шест чужди новинарски агенции.

Сред официалните гости на събитието са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Иван Кондов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Найден Вълчев, поет и автор на песента „Една българска роза“ по музика на Димитър Вълчев.

Днес България е свободна страна, защото българите имаме възможност непрекъснато да правим избори в живота си. Това е възможност, която не навсякъде имат съвременниците ни по света и не винаги в историята са имали предците ни, заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев в приветствие към участниците в 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък, в Розовата долина и Долина на тракийските царе, по време на Празника на розата, който се отбелязва тук от 120 години.

Темата на срещата, която бе открита днес на 2 юни - Денят на Христо Ботев и празник на град Казанлък, е „Свобода и медии".

По думите на Вълчев свободата на медиите означава на тяхната територия да се оглеждат като в огледало тези избори, включително и грешните. Греховете също са факт, включително и лъжата, посочи Кирил Вълчев. Той отбеляза, че свободни общества като нашето не трябва да заприличват на тези, които отричаме като забраняваме, ограничаваме, цензурираме, заличаваме цели медии или част от съдържание в тях, когато не сме съгласни с грешните избори, които са направили.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, като домакин също се обърна към гостите при откриването на световната среща в Инфоцентъра в Казанлък: „Днес Казанлък ни събира не само заради розата, но и заради символа да покажем, че в днешното разделено време, българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява и какво да последват. Тук има много вдъхновяващи причини, които да ви накарат да се вдъхновите и заедно да преживеете празника", каза Галина Стоянова.

„Мисля, че има два символа в тази среща – единият е, че ние българите можем да бъдем заедно. И тази дума, която политиците оскверниха, е много истинска. Заедно да сме, едно да сме, е толкова чисто“, каза още Стоянова. „България не е София, Пловдив, Варна, България е на регионите. Вгледайте се в Казанлък, то е едно прекрасно място в центъра на България, има много култура и дух, защото тук българите наистина са издигнали словото на пиедестал“, допълни кметът на Казанлък.

По думите й в Казанлък образованието е много ценно и индустрията е много развита отдавна. „Тук хидравликата е на първо място по производство“, посочи Галина Стоянова. Тя отбеляза, че навсякъде в малките региони на страната живеят прекрасни и талантливи хора, които създават благата, историята и творят. „Радвам се, че толкова много журналисти от целия свят ще отразят тези „малки“ хора, но велики, творили голямата България“, каза още Галина Стоянова.

Гост на 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък е и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която също приветства участниците с думите: „Малко е да се каже, че свободата на словото е в основата на нашата човешка свобода и че е онова условие, без което демокрацията е невъзможна. „И тъй като демокрацията е една думичка, която днес сме напът, както много други думи, да изпразним от съдържание, нека да си помислим какво означава свобода да говориш и да говориш на свободна аудитория“, каза Йотова.

По думите й, упреците към журналистите често пъти са свързани с тяхната свобода. „Казват: „Не сте свободни да говорите, вие сте зависими. Вие зависите от финансите, от вашите собственици, от политическите партии, от институциите и от какво ли не“. Хайде днес да се замислим и за втората страна на този медал – дали тези, които ни четат, които ни слушат, които ни гледат телевизионните програми, са достатъчно свободни. И не ли време да се позамислим и за други качествени измерения – като почтеност, като това да се погледнеш в огледалото, не само колко си красив и умен, а да се замислиш дали наистина си почтен човек“, коментира вицепрезидентът.

БТА

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Обяви от Казанлък:

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Kурс за Oгняр - тел. 0897948214 Стефка Мужикова Тази специалност Ви дава възможност да обслужвате парни и водогрейни...

Курсове, уроци 27/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Продавач консултант

Предлага / търси Продавач консултант

Стани част от екипа на Строителен търговски център Нова Ф 49 като продавач-консултант. Ако за Вас е важно да откриете...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Касиер

Предлага / търси Касиер

Ако сте положително настроени и обичате да се усмихвате, и за Вас е важно клиентите да останат доволни след като...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

СНЦ “Приятели на фолклора” кани жителите и гостите на град Казанлък на уникалния Концерт-спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ...

Платени съобщения 13/09/2023 гр.Казанлък
Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин, намиращ...

Работа 08/09/2023 с.Скобелево
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Работа 05/09/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Автомобил самокатастрофира на Околовръстния път на Казанлък

9054 | 26 септември 2023

М+С Хидравлик събира в най - мащабната среща досега дистрибуторите си от цял свят

7009 | 27 септември 2023

“Арсенал“ празнува 99 години в Казанлък

6980 | 28 септември 2023

ГЕРБ - Казанлък регистрира кандидатите си за кмет, общински съветници и кметове на кметства

6911 | 26 септември 2023

Мъж е откаран е болница след инцидент с автомобил

6433 | 27 септември 2023

Иззеха автомобилите на двама водачи, хванати да шофират с над 1,2 промила алкохол на пътя Стара Загора - Казанлък

6268 | 29 септември 2023

Задържаха петима мъже за участие в организирана престъпна група за отглеждане и добиване на марихуана в Казанлък и областта

5748 | 27 септември 2023

Пежо падна в Старата река след катастрофа

5084 | 02 октомври 2023

Официално откриване на новия асансьор в ДКЦ „Районна поликлиника“ в Казанлък

4369 | 26 септември 2023

Зимата можете да я видите в снегорин, лятото –да полива цветята в парка

4245 | 30 септември 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак