15:56 | 02 юни 23 20485

Галина Стоянова на 18-та Световна среща на българските медии в Казанлък: Българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява

Галина Стоянова на 18-та Световна среща на българските медии в Казанлък: Българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява / Новини от Казанлък

Тази сутрин откриха 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък, организирана от Българска телеграфна агенция. Тя се провежда от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък.

В Световната среща на българските медии в Казанлък ще участват журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни. В рамките на форума предстои БТА да подпише договор за сътрудничество и обмяна на новини с ръководителите на шест чужди новинарски агенции.

Сред официалните гости на събитието са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Иван Кондов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Найден Вълчев, поет и автор на песента „Една българска роза“ по музика на Димитър Вълчев.

Днес България е свободна страна, защото българите имаме възможност непрекъснато да правим избори в живота си. Това е възможност, която не навсякъде имат съвременниците ни по света и не винаги в историята са имали предците ни, заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев в приветствие към участниците в 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък, в Розовата долина и Долина на тракийските царе, по време на Празника на розата, който се отбелязва тук от 120 години.

Темата на срещата, която бе открита днес на 2 юни - Денят на Христо Ботев и празник на град Казанлък, е „Свобода и медии".

По думите на Вълчев свободата на медиите означава на тяхната територия да се оглеждат като в огледало тези избори, включително и грешните. Греховете също са факт, включително и лъжата, посочи Кирил Вълчев. Той отбеляза, че свободни общества като нашето не трябва да заприличват на тези, които отричаме като забраняваме, ограничаваме, цензурираме, заличаваме цели медии или част от съдържание в тях, когато не сме съгласни с грешните избори, които са направили.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, като домакин също се обърна към гостите при откриването на световната среща в Инфоцентъра в Казанлък: „Днес Казанлък ни събира не само заради розата, но и заради символа да покажем, че в днешното разделено време, българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява и какво да последват. Тук има много вдъхновяващи причини, които да ви накарат да се вдъхновите и заедно да преживеете празника", каза Галина Стоянова.

„Мисля, че има два символа в тази среща – единият е, че ние българите можем да бъдем заедно. И тази дума, която политиците оскверниха, е много истинска. Заедно да сме, едно да сме, е толкова чисто“, каза още Стоянова. „България не е София, Пловдив, Варна, България е на регионите. Вгледайте се в Казанлък, то е едно прекрасно място в центъра на България, има много култура и дух, защото тук българите наистина са издигнали словото на пиедестал“, допълни кметът на Казанлък.

По думите й в Казанлък образованието е много ценно и индустрията е много развита отдавна. „Тук хидравликата е на първо място по производство“, посочи Галина Стоянова. Тя отбеляза, че навсякъде в малките региони на страната живеят прекрасни и талантливи хора, които създават благата, историята и творят. „Радвам се, че толкова много журналисти от целия свят ще отразят тези „малки“ хора, но велики, творили голямата България“, каза още Галина Стоянова.

Гост на 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък е и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която също приветства участниците с думите: „Малко е да се каже, че свободата на словото е в основата на нашата човешка свобода и че е онова условие, без което демокрацията е невъзможна. „И тъй като демокрацията е една думичка, която днес сме напът, както много други думи, да изпразним от съдържание, нека да си помислим какво означава свобода да говориш и да говориш на свободна аудитория“, каза Йотова.

По думите й, упреците към журналистите често пъти са свързани с тяхната свобода. „Казват: „Не сте свободни да говорите, вие сте зависими. Вие зависите от финансите, от вашите собственици, от политическите партии, от институциите и от какво ли не“. Хайде днес да се замислим и за втората страна на този медал – дали тези, които ни четат, които ни слушат, които ни гледат телевизионните програми, са достатъчно свободни. И не ли време да се позамислим и за други качествени измерения – като почтеност, като това да се погледнеш в огледалото, не само колко си красив и умен, а да се замислиш дали наистина си почтен човек“, коментира вицепрезидентът.

БТА

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

23376 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

14266 | 14 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8182 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7110 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5450 | 17 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4444 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

3937 | 17 юли 2024

45-годишен мъж е в болница с опасност за живота след катастрофа край град Шипка

3710 | 15 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

3649 | 19 юли 2024

Спасиха мъж заплашващ, че ще скочи от прозорец в Казанлък

3561 | 15 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак