13:19 | 03 юни 23 15410

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък / Новини от Казанлък

Първият голям стрийт арт проект в Казанлък вече е факт по време на 120-я Празник на розата

От няколко дни екип от хора работят по изрисуването на фасадата на блок №33 в Западното, точно до парк Васил Левски. 8-етажният блок разцъфна с колоритни рози и шевици, които се виждат от далеч.

Зад този проект стоят двама млади хора, брат и сестра родом от Казанлък. Това са Ива и Даниел Димитрови. Тя е адвокат, а той архитект. И двамата живеят и работят в София, като развиват собствена практика. Споделят, че всеки месец се прибират в Казанлък и обичат родния си град, за това решават да реализират този грандиозен арт проект, с който да подобрят градската среда.

Идеята на двамата казанлъчани се заражда, когато виждат обявлението на конкурса „Градолюбители“ на вестник Капитал, койтто цели за подобряване на градската среда. Те решават да участват и спечелват третото място.

„Започнахме да работим по реализацията му, като искахме да въвлечем по-широк кръг от граждани, така че посланието да бъде, че всеки може да подобри средата, в която живее със собствени средства и усилия.“, споделят Ива и Даниел пред kazanlak.com.

Двамата се свързват с екипа на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ и организират конкурс сред младите художници за идеен проект. Визията на един от учениците грабва вниманието на Ива и Даниел и те решават да я пренесат върху фасата.

„Много ни хареса като композиция, и това как са вкарани съществуващите прозорци на фасада в самото изображение“, разказва Ива.

Бързо намират графици и артисти, които да се захванат и с изрисуването на терен. Разбира се  проектът е съгласуван и с Община Казанлък, която веднага одобрява идеята.

„Ключов беше и изборът на блока. Избрахме 33 блок, заради местоположението му и за това, че е много видим. В същото време е до парк Васил Левски, до училище. На много комуникативно място е и около него преминават много деца.“, споделя още Ива.

Предизвикателството идва, когато се сблъскват с това да убедят живущите в блока да приемат и одобрят тяхната идея. „Тук трябва да подчертая огромната роля на домоуправителя на блока Дончо Милчев, който успя изключително много да обедини хората, да им представи идеята и в крайна сметка ние получихме одобрението на огромно мнозинство от етажната собственост.“, казва Ива Димитрова.

И така започва рисуването. За няколко дни, въпреки неблагопрятното време блокът се изпъстря и привлича погледите от далеч.

Колоритната фасада ще бъде завършена тази вечер, за да може утре в кулминационния ден на Празника на розата всички да се наслдят на крайния резултат, преминавайки покрай парк Васил Левски.

Предстои да бъде поставена табела, която ще описва целия проект и участниците в него.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

10333 | 17 юни 2024

Випуск 2024 на ПГЛПТ получи своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация

6838 | 19 юни 2024

В с. Габарево мъж предаде доброволно гладкоцевна ловна пушка и 4 бр. боеприпаси, незаконно притежавани

6297 | 18 юни 2024

Село Енина с дълга програма за празника на билките - Еньовден

6045 | 19 юни 2024

Жена пострада при катастрофа на пътя Средногорово – Бузовград

5948 | 21 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

5111 | 17 юни 2024

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

4996 | 17 юни 2024

Кола на Гугъл започна ново заснемане на Казанлък

4471 | 17 юни 2024

Пожар гори в района на вилната зона, край местността „Каракос“ / ВИДЕО / ОБНОВЕНА

4347 | 19 юни 2024

Обраха къща в Копринка

4171 | 17 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак