19:46 | 03 юни 23 21965

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга / Новини от Казанлък

Тази вечер, по повод 120-та годишнина на Празника на розата, в Музея на розата бе представена допълна и актуализирана книгата „Царица Роза“. Изданието е подготвено от екипа на Музея на фотографията, които издадоха първата книга през 2018 г., и сега преиздадоха албума.

В книгата са събрани емоциите, личните спомени на абсолютно всички носителки на титлата и нейните подгласнички, с намигване към сегашния им обществен статус и съдба.

В присъствието на много Царици Рози и подгласнички включително и тазгодишните красавици Кристина Попова, Нона Ангелова и Дебора Маркова , кмета на Казанлък, жители и гости на града, събитието откри не кой да е, а Царица Роза 2022 Белослава Желева.

„За себе си мога да кажа, че винаги съм обичала Празника на розата, като съм участвала в почти всички дефилета. Първото дефиле, което помня беше в детската градина, после участвах с мажоретния състав на ОУ „Мати Болгария“, през годините съм преминавала и със спортния клуб по художествена гимнастика „Розоа долина“, с БТЦ „Грация“ и др. Разбира се най-незабравим остава Празника на розата през 2022 г.“, сподели миналогодишната Царица на розата.

Директорът на Музея на фотографията Стефан Папукчиев сподели в приветствието си интересни факти от книгата. Като например, че първата коронясана с розов венец жена през 1960 г. е Мис Роза Стефка Таралежкова, която присъства на събитието. А първата Царица Роза се коронясва през 1968 г. и това е Радка Добрева. Интересното е, че тя не е била абитуриентка, а на 25 години. А първата избрана вече с конкурс Царица роза е била Анастасия през 1970 г.. От тогава до ден днешен се спазва тази традиция.

В книгата са показани и скици на дизайнерките, които са изработвали роклите на цариците и подгласничките през годините.

„Благодарение на ръководствата на средните училища в Казанлък и служба ГРАО, на които искам да благодаря, успяхме да попълним пропуските в имената на подгласничките и в предишното издание и успяхме да актуализираме книгата. Вече списъкът е пълен!“, заяви Стефан Папукчиев.

„Аз не знам какво е да си царица, не съм участвала в конкурса, но вече 12 години знам какво е да обясняваш, че в конкурса няма влияние на хора, на пари, на политици.“, сподели кметът на Казанлък Галина Стоянова.

„Когато 2012 г. направихме първия конкурс с нашия екип имаше само няколко момичета, които едва се съгласиха да участват, защото мислиха че всичко е нагласено. А според казанлъчани до преди няколко години абсолютно всичко беше нагласено. С времето момичетата видяха, че за нас всички цъфтят. Започнахме и различните каузи, като засаждането на рози. Сега, когато дойдат момичетата са спокойни. Дори когато ги питам защо искат да участват в конкурса, те казват „Ние си мечтаем от малки, от както бяхме мини Царици рози. Мисля, че вече всички се убедихте, че това не е само конкурс за красота и за моделки, както казват някои. Това е конкурс с национален конкурс, и е статут за казанлъшка красота за Царица на Долината на розите.“, заяви още Стоянова.

Емоции от конкурсите, незабравими спомени и благодарности изразиха доста от присъстващите Царици рози и подгласнички.

Книгата „Царица Роза“ можете да намерите в Музея на фотографията. Тя е луксозно издание с твърди корици в тираж от 1000 бройки.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10122 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9825 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7272 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6813 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5978 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5120 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4927 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

4322 | 13 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4134 | 12 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

3931 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак