13:30 | 09 юни 23 7518

За шести път Казанлък ще бъде домакин на Националния фолкорен конкурс „Димитър Гайдаров“

За шести път Казанлък ще бъде домакин на Националния фолкорен конкурс „Димитър Гайдаров“ / Новини от Казанлък

За шести път Казанлък ще бъде домакин на Националния фолкорен конкурс „Димитър Гайдаров“. Тази година състави и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България ще представят своето изкуство на сцетата в прак „Розариум“ в дните събота и неделя – 10 и 11 юни от 9 часа сутринта до 20 часа. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова .

В рамките на два дни Казанлък шестото издание на фолклорната проява  ще посрещне над 1200 участници от цялата страна. В конкурса ще вземат участие деца и ученици от музикалните училища в България, фолклорни читалищни състави и школи. Най – малкият участник в конкурса е 4-годишен, а най-възрастният на 90 години.

Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.

В  официалното откриване на конкурса ще вземат участие  представителни фолклорни форми на музикалните паралелки в Средно училище „ Любен Каравелов“ – Пловдив, НЧ „Николай Хайтов“ – София и др.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България.  Роден през 1906 г., той става основател на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „Искра“ , които съществуват и до днес, на музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент, Гайдаров е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак