10:29 | 10 юни 23 6811

ПГЛПТ бе домакин на мобилност по НП „Иновации в действие“

ПГЛПТ бе домакин на мобилност по НП „Иновации в действие“ / Новини от Казанлък

За втора поредна година Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм като иновативно училище бе домакин на тридневна мобилност по национална програма „Иновации в действие“. Училището посрещна 18 учители и ученици от партньорските гимназии - ПГ „Генерал Владимир Заимов“, гр. Сопот, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Кърджали и Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, гр. Плевен.

Три иновативни урока бяха представени по време на мобилността. Те бяха свързани с Казанлък и родния край и представени чрез проектния метод, който гимназия развива като иновация вече четвърта година.

През първия ден от мобилността гостите се запознаха с историята и развитието на ПГ по лека промишленост и туризъм. Бяха презентирани и проектите, по които училището работи. Ученици от училището влязоха в ролята на екскурзоводи и организираха за партньорите специален сити тур, по време на който бяха посетени Музеят на розата, Историческият музей и интересни забележителности в нашия град.

Иновативен урок на тема „Чудомир - познатият и непознатият“, проведен в ЛХМ „Чудомир“, бе представен през втория ден пред гостите. Учениците от 11а клас, специалност „Електронна търговия“, ръководени от преподавателя по български език и литература Диана Хаджиатанасова, представиха изработените от тях презентации, чрез които запознаха присъстващите с живота и творчеството на именития ни съгражданин, и презентираха разработен от тях сайт, посветен на Чудомир, с който впечатлиха изключително много представителите на училищата партньори
. В забавна игра, отново създадена по идея на учениците, всички присъстващи имаха възможност да проверят наученото за живота и творчеството на Чудомир, а накрая гостите получиха изготвената по проекта книжка, включваща най-важните факти от живота на твореца, негови снимки, любими мисли и галерия от негови картини.

По-късно в парк „Тюлбето“ бе представена иновацията, по която работят учениците от 10б клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“, под ръководството на преподавателя по английски език Димитър Спасов. Бъдещите екскурзоводи представиха проект на подготвяния от тях "Лексикон на пътешественика". Гостите попълниха свои анкетни карти, които ще станат част от крайния продукт на иновацията.

Разходка из Долината на тракийските царе даде възможност на гостите да се докоснат до магията на траките. Тракийската гробница в Казанлък, Голямата Косматка и Шушманец край гр. Шипка бяха част от туристическия тур, включен в програмата на мобилността, по време на който отново ученици на ПГЛПТ влязоха в ролята на екскурзоводи и запознаха с особеностите на тракийската култура.

В последния ден от мобилността иновативният кабинет по туризъм се превърна в лаборатория за аромати, в която ученици от 8б и 11б клас и техният преподавател г-жа Нели Добрева-Налбантова представиха иновативен практически урок на тема „Приложение на маслодайната роза и продуктите от нея в хотелиерството“. По време на урока учениците разказаха за полезността на различните етерични масла, разпознаваха ароматите им и демонстрираха пред гостите направата на ароматни свещи от рози.

На финала на гостуването си по Национална програма „Иновации в действие“ гостите споделиха своите впечатления от наблюдаваните уроци, изразиха задоволството си от видяното и преживяното, както и желанието си за бъдещо сътрудничество с ПГ по лека промишленост и туризъм. Всеки от тях получи като подарък ароматна розова свещ и сувенири от училището, които да им напомнят за незабравимата разходка из Казанлъшката долина.

Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм е включена в новия списък на иновативните училища в България и през следващите 4 години ще продължи работата си по различни иновации, което несъмнено ще продължи да я прави търсен партньор по НП „Иновации в действие“ от различни училища в цялата страна.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък
“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак