11:33 | 12 юни 23 10123

Казанлък се превърна във фолклорната столица на България

Казанлък се превърна във фолклорната столица на България / Новини от Казанлък

За шести път Казанлък беше домакин на Националния фолкорен конкурс „Димитър Гайдаров“. Над 1200 участници от цялата страна превърнаха Града на розите във фолклорната столица на България.

В тазгодишното издание, което се проведе на 10 и 11 юни, състави и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България представиха своето изкуство на казанлъшката сцена в парк „Розариум“. В конкурсът се включиха деца и ученици от музикалните училища в България, фолклорни читалищни състави и школи.

В официалното откриване на традиционното събитие взеха участие представителни фолклорни форми на музикалните паралелки в Средно училище „ Любен Каравелов“ – Пловдив, НЧ „Николай Хайтов“ – София и др.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от авторитетно жури в състав: доц. Владимир Владимиров-ръководител катедра „Фолклор“ в Музикалната академия в Пловдив, академик Васил Герлимов председател на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ Стара Загора и дългогодишен хореограф, както и Георги Найденов – преподавател по „Фолклор и народни инструменти“ в Пловдивския университет/

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България.  Роден през 1906 г., той става основател на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „Искра“ , които съществуват и до днес, на музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент, Гайдаров е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“. Конкурсът традиционно се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак