16:38 | 04 юли 23 4429

ПГ „Иван Хаджиенов“ завърши успешно осмия училищен проект по „Еразъм+“

ПГ „Иван Хаджиенов“ завърши успешно осмия училищен проект по „Еразъм+“ / Новини от Казанлък

В ПГ „Иван Хаджиенов“ се организира заключителна среща за споделяне опита по проект „Еразъм+“ и връчване на Сертификати и Европас документи за европейска мобилност. Ученици и преподаватели, преминали през европейски практики и наблюдения, представиха своите професионални впечатления и културните различия на посетените страни. В осмия училищен проект за мобилност в Европа се включиха 43 участници, които разшириха своя професионален и житейски кръгозор в емблематични европейски държави – Италия, Португалия и Ирландия.

Срещата в Актовата зала на гимназията се превърна във виртуално пътешествие из Стария континент – всяка от четирите групи участници пресъздаде уникалността на посетените места и спецификата на местното професионално образование. Докосването до Лисабон, Порто и Брага (Португалия), до Римини, Торино (Италия) и Сан Марино, до Дъблин и Корк (Ирландия) за учениците и преподавателите се оказа незабравимо и вдъхновяващо преживяване.

30 ученици, разделени в две групи, проведоха през февруари 2023 г. своя стаж в гр.Брага, Португалия, а през май – обучение в гр.Римини, Италия. Ученици от 4-те специалности, изучавани в гимназията, усвояваха професионални умения, бяха част от екипа на португалски фирми в областта на строителството, ИТ и мехатрониката. Мария Луиза и Аксел от 11б клас споделиха: „Двуседмичният стаж в чужбина ни убеди, че сме избрали точната професия за себе си и на пазара на труда се ценят подготвените специалисти, умеещи да работят добре в екип.“

10 ученици от специалност „Компютърна техника и технологии“ преминаха през обучение на тема „База данни“. След екстремните условия на незапомнени наводнения в Италия, само за ден животът в град Римини си връща обичайния ритъм и групата успешно приключва мобилността си.

Преподавателите в техническото училище се възползваха от евро възможностите да наблюдават организацията на обучение в гимназии и колежи в гр.Торино, Италия, и гр.Корк, Ирландия. „Потапянето в ежедневния ритъм на училища от Европа, дискутирането на образователни модели и конкретни полезни практики са само малка част от преимуществата на проектите „Еразъм+“. С всеки следващ наш проект разширяваме географския избор на партньори, увличаме все по-мотивирани младежи, както и обогатяваме мрежата от контакти на ПГ „Иван Хаджиенов“, за да осигурим една конкурентна и творческа среда за нашите младежи“ – споделя проектният координатор Красимира Чорбаджийска.

„И следващата година училището се готви да избере новите 30 участници в международни стажове и обучения, благодарение на одобрения наскоро нов проект „Еразъм+“ за акредитирани организации в областта на професионалното образование и обучение“ – обяви директорът на гимназията Мариана Демирева.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак