16:48 | 14 юли 23 11290

Представиха изложбата „Звезди на българското кино“ показваща 40 подбрани портрета на обичани български актьори

Представиха изложбата  „Звезди на българското кино“ показваща 40 подбрани портрета на обичани български актьори  / Новини от Казанлък

В Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства, вчера 13-ти юли беше открита изложбата „Звезди на българското кино“, плод на сътрудничеството между Българска национална филмотека и галерия „Синтезис“.

Експозицията, която гостува в Казанлък представя 40 подбрани портрета на обичани от публиката актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и др. Те са заснети в периода 1956 – 1972, който е особено плодотворен за българското кино и може да се твърди, че кинематографията от онова време създава „звезди“.

Филмовият експерт от Българска национална филмотека Росен Спасов разказа, че идеята да се направи подобна изложбата се заражда по време на събитие, на което Българската национална филмотека представя своята новоиздадена книга-албум с работни моменти от филми снимани в София, а книгата печели симпатии на екипа на галерия „Синтезис“.

„Видяха потенциала, който има нашата колекция и предложиха от галерия „Синтезис съвместно да направим изложба. Изпратиха техен фотограф, на който ние предоставихме снимките от архива. Калин Руйчев работи почти една година при нас във Филмотеката и избра над 250 снимки, които дигитализира. Изложбата се състои от 60 снимки, но в Казанлък сме представили 40 защото пространството позволява толкова да се покажат.“, каза експертът.

В изложените платна са представени звезди на българското кино, участвали в различни филми като популярните „Любимец 13“,  Петимата от „Моби Дик“, „Инспекторът и нощта“, „Тютюн“, както и не са чак толкова познатите ленти като „Бедната улица“, „Осмият“ и „Точка първа“. Спасов сподели, че водещото при избора на снимка при куратора не е било популярността на дадения филм, а самия кадър представящ композицията, както и лицето на актьора, което е било отправна точка.

„От селектираните снимки, най-старата е от 1956 г., а най-новата е от 1972 г. Целта на изложбата е да се покаже, че и в българското кино има звезди.“, заяви филмовият експерт.

В експозицията са включени така наречените имиджови или рекламни фотографии, които са били заснети на терен докато се снима определена сцена от филма. Подобни изображения са били използвани за да се популяризира лентите. Те са били отпечатвани във вестници, списания и  рекламни каталози, както и показвани при кинотурнета на съответния филм.

Росен Спасов сподели, че екипа на проекта има идея да реализира подобна инициатива с друг времеви период.

Припомняме, че през месец май т.г. Българска национална филмотека представи в Музея на фотографията най-ранния български филм за „Балканската война“.

Изложбата „Звезди на българското кино ще може да бъде разгледана до 15 август.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10132 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9830 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7277 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6820 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5991 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5126 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4933 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

4338 | 13 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4139 | 12 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

3954 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак