10:45 | 31 юли 23 5902

Казанлък се включва в Националното мирно шествие в подкрепа на пострадалото 18-годишно момичето

Казанлък се включва в Националното мирно шествие в подкрепа на пострадалото 18-годишно момичето / Новини от Казанлък

Мирно шествие в подкрепа на момичето, пострадало от маниака с макетното ножче ще се проведе днес, 31 юли от 18:00 часа пред Районен съд Казанлък и ще продължи в посока площад "Севтополис до Районно управление-Казанлък.

Националното шествието ще се състои и в други градове в страната със същите дата, час и място.

Припомняме, че 18-годишното момиче от Стара Загора пострада на 26 юни, след като приятелят ѝ причини множеството наранявания по главата, крайниците и тялото. 

На вчерашният брифинг, който дадоха прокуратурата и полицията в гр. Стара Загора стана ясно, че работата на полицейските служители е започнала по сигнал, постъпил на 26 юни, около 23.30 часа, когато жителка на областния град сигнализирала, че съседка е потърсила помощ от нея. Веднага на място били изпратени служители от Първо РУ и организиран оглед от дежурна оперативна група, а пострадалата - настанена в болнично заведение, без опасност за живота. Това съобщи директорът на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Лазар Христов и уточни, че в рамките на образуваното досъдебно производство, под наблюдението на районната прокуратура, на следващия ден, с полицейска заповед за срок до 24 часа във връзка с деянието е задържан 26-годишен жител на с. Братя Кунчеви. Към момента на ареста той е бил в условията на наложено наказание от януари 2023 г. – пробация.

Старши комисар Христов допълни, че второ досъдебно производство е започнато, след като на 29-ти юли пострадалото 18-годишно момиче сигнализирало в Първо РУ за отправени ѝ през месец юни т.г. заплахи от 26-годишния. В хода на работата са предприети действия по задържане на мъжа – след като не е открит на адреса си, той е обявен за общодържавно издирване. Извършени са проверки на територията на областта, проведени са беседи с близки и роднини, връчена е призовка за явяването му в районното управление. На 30-ти юли сутринта, около 8:00 часа, полицейски пост забелязал издирвания да се придвижва с лек автомобил и в резултат на организираните заградителни действия е задържан и приведен в следствения арест.

Директорът на ОДМВР - Стара Загора информира за предстояща среща днес с кмета на община Стара Загора и със собственици на охранителни фирми в региона. В този смисъл той подчерта, че проверките в заведения, които се правят от служителите на МВР, не са с репресивен и тенденциозен характер, а целят стриктното спазване на Закона за частната охранителна дейност.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и районният - Таня Димитрова, потвърдиха принципната позиция за нетърпимост и нулева толерантност към прояви на насилие. Оценено бе доброто взаимодействие между разследващите и наблюдаващите прокурори при работата по случая.

Подробности за извършените действия и назначените експертизи по досъдебното производство представи наблюдаващият прокурор Жанета Недкова, подчертавайки, че работата по делото е приоритетна.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак