15:29 | 16 август 23 9406

С тържествен ритуал в парк “Розариум“ бе посрещнат българския военен контингент, участвал в операция на ЕС в Босна и Херцеговина

С тържествен ритуал в парк “Розариум“ бе посрещнат българския военен контингент, участвал в операция на ЕС в Босна и Херцеговина / Новини от Казанлък

Днес в парк „Розариум“ се състоя тържествена церемония по посрещане на българския военен контингент участвал в състава на многонационалния батальон на EUFOR във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "АЛТЕА".

На тържествената церемония присъстваха ген. лейтенант Михаил Попов заместник-началник на отбраната, Николай Златанов председател на Общински съвет в Казанлък, бригаден генерал Христо Ганецовски заместник-командир на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Маргарит Михайлов командир на 61 Стрямска механизирана бригада с батальони в Карлово и Казанлък, бригаден генерал Ивайло Сотиров директор на Служба “Военна полиция”, Негово Високоблагоговенство ставрофорен иконом Димитър Димов, архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия, Методи Марков заместник-областен управител на Стара Загора, Иса Бесоолу кмет на община Павел баня, полковник Йордан Маринов директор на Регионална служба „Военна полиция“ гр. Пловдив, Красимир Друмев директор на Териториална дирекция „Национална сигурност“ Стара Загора, Йовчо Йовчев представител на Териториална дирекция „Национална сигурност“ Стара Загора, комисар Петър Петров директор на Център за специализация и професионална подготовка на Академията на Министерство на вътрешните работи Казанлък, представители на Районно управление гр. Казанлък, Неделчо Йорданов представител на „Арсенал“ АД, майор от запаса Евгени Пейчев председател на Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва гр. Казанлък, Милена Ненова мл. експерт във Военен клуб Казанлък, кметове на общини и населени места, представители на държавната и местна власт, на военно-патриотични организации и съюзи, командири на военни формирования, близки и роднини на военнослужещите. 

По традиция събитието започна с молебен за здраве и успех, след който заместник-началникът на отбраната ген. лейтенант Михаил Попов поднесе  приветствено слово.

„За никой от армията не е изненада, че Сухопътни войски и в частност 61 Стрямска механизирана бригада се справи добре. Вашата задача беше трудна, трябваше да поддържате нивото, което са показали колегите преди вас. Сигурен съм, че времето, което сте прекали там е било полезно за вас като опит във всяко едно отношение както за офицерите, така за сержантите и войниците.“, каза ген. лейтенант Михаил Попов.

Подполковник Момчил Димитров изказа своята благодарност към военнослужещите за добре изпълнената задача, която по думите му се дължи основно на високата мотивация и професионализма както на контингента, така и на всички хора погрижили военен контингент да тръгне осигурен и добре подготвен.
Тържествената церемония завърши с преминаване в тържествен марш и връчване на награди.

Бригаден генерал Ганецовски сподели пред журналисти, че задачите, които са били изпълнявани от военнослужещите по време на мисията са били както рутинни така и доста различни, от това което се изпълнява в ежедневието на българската армия.

„Подготовката и участието на наши контингенти зад граница е една отговорна задача, която показва, че сме лоялни съюзници в НАТО и в Европейския съюз и можем да изпълняваме всякакви възникнали задачи, както планирани така и непланирани.", уточни бригаден генерал Ганецовски.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак