16:14 | 19 август 23 3438

Родолюбци от цялата страна почетоха героите от Шипченската епопея

Родолюбци от цялата страна почетоха героите от Шипченската епопея / Новини от Казанлък

Пред Паметника на свободата на вр."Св. Никола"  днес се проведе официалната част по повод Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея, в което се включиха хиляди българи от цялата страна.

На тържествата присъства Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния строй на Националната гвардейска част, участваща в поднасянето на цветя и венци пред паметника.

Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и воините от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877-ма отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа, каза в тържественото си слово президентът Румен Радев. "Всички ние на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците. Днес казваме стига!

3-ти март е червената линия на нашето търпение. Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.

Днес казваме НЕ на пълзящата цензура, на доносничеството, на  подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме не на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели.

Днес слагаме край на обратното броене, на разпада и заявяваме, че България ще пребъде: република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и  моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност - разградена!

Вечна памет за героите на Шипченската епопея! Да живее България!", каза Румен Радев.

Преди речта на Президента, заупокойна  молитва бе отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габровска духовна околия. Пред присъстващите беше представен и фрагмент от одата “Опълченците на Шипка” по повод 140-ата годишнина от написването на Вазовата “Епопея на забравените”.

На церемония днес присъстваха областни управители и заместник областни управители, кметове и заместник-кметове на населени места, народни представители, както и представители на местни и държавни институции.

Тържествата продължиха с откриване на фотодокументалната изложба “Свобода без граници” и с възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”. В подножието на върха се проведе и националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14684 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8898 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7965 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7963 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7818 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7313 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5193 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5074 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

5012 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4129 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак