16:14 | 19 август 23 4563

Родолюбци от цялата страна почетоха героите от Шипченската епопея

Родолюбци от цялата страна почетоха героите от Шипченската епопея / Новини от Казанлък

Пред Паметника на свободата на вр."Св. Никола"  днес се проведе официалната част по повод Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея, в което се включиха хиляди българи от цялата страна.

На тържествата присъства Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния строй на Националната гвардейска част, участваща в поднасянето на цветя и венци пред паметника.

Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и воините от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877-ма отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа, каза в тържественото си слово президентът Румен Радев. "Всички ние на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците. Днес казваме стига!

3-ти март е червената линия на нашето търпение. Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.

Днес казваме НЕ на пълзящата цензура, на доносничеството, на  подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме не на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели.

Днес слагаме край на обратното броене, на разпада и заявяваме, че България ще пребъде: република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и  моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност - разградена!

Вечна памет за героите на Шипченската епопея! Да живее България!", каза Румен Радев.

Преди речта на Президента, заупокойна  молитва бе отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габровска духовна околия. Пред присъстващите беше представен и фрагмент от одата “Опълченците на Шипка” по повод 140-ата годишнина от написването на Вазовата “Епопея на забравените”.

На церемония днес присъстваха областни управители и заместник областни управители, кметове и заместник-кметове на населени места, народни представители, както и представители на местни и държавни институции.

Тържествата продължиха с откриване на фотодокументалната изложба “Свобода без граници” и с възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”. В подножието на върха се проведе и националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10521 | 13 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7524 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7143 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6447 | 12 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

5313 | 16 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

5181 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5026 | 13 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

4971 | 14 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4373 | 12 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4367 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак