16:39 | 22 август 23 21396

Прекратиха конкурсите за директори на 32 училища в областта, 7 от тях са в община Казанлък

Прекратиха конкурсите за директори на 32 училища в областта, 7 от тях са в община Казанлък / Новини от Казанлък

Със заповед на началника на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова са прекратени конкурсите за заемане на длъжността „директор” на 32 училища на територията на област Стара Загора. Сред тях са училища в Раднево, Казанлък, Чирпан и други населени места.

В Казанлък прекратените директорски конкурси са за 2 училища: в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ и Основно училище „Кулата“. На територията на общината са прекратени конкурсите за директор и в следните 5 училища: Основно училище „Васил Левски“ с. Бузовград, Основно училище „Св. Климент Охридски“ с. Горно Черковище, Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Ръжена, Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ с. Хаджидимитрово и Основно училище „Д-р Петър Берон“ с. Шейново.

Настоящата заповед може да се обжалва пред Административен съд – Стара Загора в 14-дневен срок от съобщаването ѝ. Заповедта е публикувана на интернет страницата на РУО – Стара Загора.

Причината за отмяна на конкурсите е решение на Върховния административен съд, с което се спира действието на наредбата за конкурсите и това важи за цялата страна, не само за нашата област, разясни за Радио Стара Загора началникът на РУО Татяна Димитрова.

В прессъобщение  на Върховният административен съд се уточнява, че Наредбата № 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование е издадена на 1 юли 2022 г. от министъра на образованието и науката и е обнародвана на 5 юли тази година.

ВАС спира действието ѝ до приключване на съдебен спор по Административно дело № 7094 от 2022 г. . Делото е образувано пред ВАС по жалба на учител, който участва в конкурса за директор на СУ „Д-р Петър Барон“ в Пазарджик.

Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище. Централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието, които са обявени в момента и предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди, както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране.

Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година, посочват от Върховния административен съд.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10520 | 13 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7524 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7142 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6446 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5344 | 10 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

5298 | 16 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

5179 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5026 | 13 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

4971 | 14 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4372 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак