16:39 | 22 август 23 17588

Прекратиха конкурсите за директори на 32 училища в областта, 7 от тях са в община Казанлък

Прекратиха конкурсите за директори на 32 училища в областта, 7 от тях са в община Казанлък / Новини от Казанлък

Със заповед на началника на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова са прекратени конкурсите за заемане на длъжността „директор” на 32 училища на територията на област Стара Загора. Сред тях са училища в Раднево, Казанлък, Чирпан и други населени места.

В Казанлък прекратените директорски конкурси са за 2 училища: в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ и Основно училище „Кулата“. На територията на общината са прекратени конкурсите за директор и в следните 5 училища: Основно училище „Васил Левски“ с. Бузовград, Основно училище „Св. Климент Охридски“ с. Горно Черковище, Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Ръжена, Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ с. Хаджидимитрово и Основно училище „Д-р Петър Берон“ с. Шейново.

Настоящата заповед може да се обжалва пред Административен съд – Стара Загора в 14-дневен срок от съобщаването ѝ. Заповедта е публикувана на интернет страницата на РУО – Стара Загора.

Причината за отмяна на конкурсите е решение на Върховния административен съд, с което се спира действието на наредбата за конкурсите и това важи за цялата страна, не само за нашата област, разясни за Радио Стара Загора началникът на РУО Татяна Димитрова.

В прессъобщение  на Върховният административен съд се уточнява, че Наредбата № 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование е издадена на 1 юли 2022 г. от министъра на образованието и науката и е обнародвана на 5 юли тази година.

ВАС спира действието ѝ до приключване на съдебен спор по Административно дело № 7094 от 2022 г. . Делото е образувано пред ВАС по жалба на учител, който участва в конкурса за директор на СУ „Д-р Петър Барон“ в Пазарджик.

Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище. Централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието, които са обявени в момента и предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди, както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране.

Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година, посочват от Върховния административен съд.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14682 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8894 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7961 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7940 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7791 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7310 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5191 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5068 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

5005 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4125 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак