12:08 | 21 септември 23 9337

Социологическо проучване за Казанлък: Младите семейства оценяват качеството на живот в Казанлък

Социологическо проучване за Казанлък: Младите семейства оценяват качеството на живот в Казанлък / Новини от Казанлък

Общината се развива изключително успешно като индустриален център

„Казанлък се развива изключително успешно като индустриален център, а Общината се възприема от жителите си като място, където бизнес и производство се развиват, а ресурсите се разпределят относително равномерно. Все повече млади семейства са склонни да останат в Казанлък и да постигнат уседналост. Други са се върнали, защото са оценили качеството на живот.   Представителите на бизнеса, родителите и младите семейства, като цяло, дават силно положителна оценка за облика на града и отчитат сериозно развитие“, това показва социологическото проучване, което кметът на Община Казанлък Галина Стоянова представи по време на отчета си за периода 2011 – 2023 г.

Според изследването, направено сред четири типа таргетни групи: предприемачи, родители с деца (5 г.-16 г.), млади семейства и т.нар. поколение Z, доходността и заетостта са изключително високи, което се потвърждава и от официалната за Казанлък статистика. Качеството на услугите в здравеопазването на територията на общината биват определени от анкетираните кат „добро“, а за културата се говори с известна гордост.

Основните проблеми на здравеопазването в града се споделят от здравните специалисти, като те ги свързват предимно с националните законодателни регламенти в сектора и с липсата на млади специалисти.

Общозастъпеното мнение сред анкетираните е, че Казанлък е стар културен и просветен център и образованието винаги е било на добро ниво. Основните критики в сектора са насочени към държавните образователни политики и към образователната система като цяло. Що се отнася до местната власт, анкетираните признават направеното в сектора като въвеждане на мерки за енергийна ефективност в училищата, яслите и градините, извършените ремонтни дейности, закупеното ново оборудване и обновени дворни и спортни пространства.

Като сектори с водеща роля, според анализа на резултатите от проучването, се открояват: здравеопазване, образование, култура и туризъм, градска среда и мобилност. Образованието се определя като качествено на база училищата, професионалните гимназии и открития филиал на Технически колеж – София. В областта на здравеопазването анкетираните са наясно, че малък град като Казанлък не може да осигури възможностите за здравеопазване на София и Пловдив, но признават, че Казанлък върви в правилната посока. Що се отнася до градската среда и мобилността, тук респондентите посочват облагородяването на обществените градски пространства и велоалеите, които свързват града с близките населени места. Най-сериозни са критиките по отношение на инфраструктурата, повечето от които са в малките населени места. Тук трябва да отбележим, че дори най-отявлените критици на местната власт признават, че Казанлък е добре развиващ се град с високо качество на живот.

Социологическото проучване, направено с качествен метод от сдружение „Екологично развитие на местните общности“, посочва, че в контекста на дискусиите за привличане на млади хора, на преден план излиза разпознаваемостта на общината като развит регион, който осигурява добри заплати и качествена работна среда.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

23668 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

16789 | 14 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

9196 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8354 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7272 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5587 | 17 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4571 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4193 | 17 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

3921 | 19 юли 2024

Защо улица „Васил Левски“ в Казанлък бе преименувана на „Александър Стамболийски“?

3881 | 18 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак