12:08 | 21 септември 23 6780

Социологическо проучване за Казанлък: Младите семейства оценяват качеството на живот в Казанлък

Социологическо проучване за Казанлък: Младите семейства оценяват качеството на живот в Казанлък / Новини от Казанлък

Общината се развива изключително успешно като индустриален център

„Казанлък се развива изключително успешно като индустриален център, а Общината се възприема от жителите си като място, където бизнес и производство се развиват, а ресурсите се разпределят относително равномерно. Все повече млади семейства са склонни да останат в Казанлък и да постигнат уседналост. Други са се върнали, защото са оценили качеството на живот.   Представителите на бизнеса, родителите и младите семейства, като цяло, дават силно положителна оценка за облика на града и отчитат сериозно развитие“, това показва социологическото проучване, което кметът на Община Казанлък Галина Стоянова представи по време на отчета си за периода 2011 – 2023 г.

Според изследването, направено сред четири типа таргетни групи: предприемачи, родители с деца (5 г.-16 г.), млади семейства и т.нар. поколение Z, доходността и заетостта са изключително високи, което се потвърждава и от официалната за Казанлък статистика. Качеството на услугите в здравеопазването на територията на общината биват определени от анкетираните кат „добро“, а за културата се говори с известна гордост.

Основните проблеми на здравеопазването в града се споделят от здравните специалисти, като те ги свързват предимно с националните законодателни регламенти в сектора и с липсата на млади специалисти.

Общозастъпеното мнение сред анкетираните е, че Казанлък е стар културен и просветен център и образованието винаги е било на добро ниво. Основните критики в сектора са насочени към държавните образователни политики и към образователната система като цяло. Що се отнася до местната власт, анкетираните признават направеното в сектора като въвеждане на мерки за енергийна ефективност в училищата, яслите и градините, извършените ремонтни дейности, закупеното ново оборудване и обновени дворни и спортни пространства.

Като сектори с водеща роля, според анализа на резултатите от проучването, се открояват: здравеопазване, образование, култура и туризъм, градска среда и мобилност. Образованието се определя като качествено на база училищата, професионалните гимназии и открития филиал на Технически колеж – София. В областта на здравеопазването анкетираните са наясно, че малък град като Казанлък не може да осигури възможностите за здравеопазване на София и Пловдив, но признават, че Казанлък върви в правилната посока. Що се отнася до градската среда и мобилността, тук респондентите посочват облагородяването на обществените градски пространства и велоалеите, които свързват града с близките населени места. Най-сериозни са критиките по отношение на инфраструктурата, повечето от които са в малките населени места. Тук трябва да отбележим, че дори най-отявлените критици на местната власт признават, че Казанлък е добре развиващ се град с високо качество на живот.

Социологическото проучване, направено с качествен метод от сдружение „Екологично развитие на местните общности“, посочва, че в контекста на дискусиите за привличане на млади хора, на преден план излиза разпознаваемостта на общината като развит регион, който осигурява добри заплати и качествена работна среда.

Пресцентър на Община Казанлък

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

12149 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

7903 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7184 | 01 декември 2023

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5978 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5695 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

5288 | 27 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3427 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3407 | 26 ноември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3237 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2755 | 26 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак