17:19 | 26 септември 23 2545

Какво общо имат лисиците с птиците?

Какво общо имат лисиците с птиците?  / Новини от Казанлък

Отговор на този въпрос търсят актьорите от Общинския театър на „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, заедно със своята най- предана и най-вярна  публика- децата, в най- новото детско заглавие от афиша на театъра - „Косе Босе“.

Премиерата на детския куклен спектакъл бе на 21-ви септември,  а в петък, 29-ти септември ще се играе второто представление. Началото е от 18:00 часа, в залата на театъра, южният вход на Община Казанлък.

Специално за премиерата на едно от най- играните куклени представления, създадено по текст на Рада Москова и адаптирано с нов прочит за новите времена, да уважи казанлъшката трупа  дойде и постановчикът на „Косе Босе“ – Тодор Вълов.

Прощъпулникът на новото „Косе Босе“ уважи и директорът на театъра Нели Шабанова, която поздрави актьорите и публиката, останала вярна на вечния герой- Косе Босе. 

Уникалната сценография на постановката- плетени кукли и цялостен реквизит, е дело на доайена на куклената сценография  у нас  Стефка Кювлиева. 

Наградата за актьорското трио  Мара Бонева, Беастрис Благоева и Ивелина Панова, са десетките ококорени  от вълнение и пълни с любопитство детски очи.

В продължение на 40 минути  Косе Босе, Кучето,  Брезичката,  ревичката и Лисицата провокират малчуганите да търсят отговори на въпроса: Какво е общото между птиците и лисиците и защо лисиците изяждат яйчицата на птиците и  понякога  дори и птиците?

Отвъд това спектакълът носи големите послания, валидни за всяко време: за съпричастността,  за другарството, за наивността, за страха, за лицемерието, подлостта, за състраданието, любовта, грижата, измамата, манипулацията. Все уроци, трудни за преподаване от родителите, особено в днешните  объркани времена.

Съпреживявайки тревогата и страха на Косе Босе от Лисицата, малките зрители усвояват урока за  наивността, любовта и взаимопомощта.

Разбират, че да си наивен в днешно време е опасно. Това носи страдание, заплаха, страх. Научават, че истинските приятели, а не лицемерните,  са най- ценното нещо, защото помагат в трудни моменти. Така се познават и истинските сред всички. 

Новата адаптация на една от най- дълго  поставяните куклени пиеси в България, създадена по времето на соца от ненадминатата Рада Москова,  със сигурност ще провокира интереса на детската  публика.

„Косе Босе“ обаче е и спектакъл за възрастни, които с умиление и през смях ще  открият нов прочит на иначе банални житейски уроци. 

Ако сте пропуснали  премиерата на „Косе Босе“, може да заведете децата  и внуците си, да си подарите това невероятно усещане самите вие, в петък, 29-ти септември, от 18:00 часа на сцената на театър „ Любомир Кабакчиев“. Билети може да закупите от Билетния център на театъра на ул. „Искра“ -4, или на място,  преди самата постановка.

Деляна Бобева

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5686 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5183 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4966 | 27 ноември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

4451 | 01 декември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3982 | 25 ноември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

3953 | 01 декември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3197 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3179 | 26 ноември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2513 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2428 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак