13:40 | 06 ноември 23 6431

Медицинските сестри настояват професията им да стане защитена

Медицинските сестри настояват професията им да стане защитена  / Новини от Казанлък

Професията на медицинската сестра да стане защитена професия в България, а студентите в тази специалност да бъдат с платени от държавата семестриални такси.

Държавата да предостави възможност за надграждащи специализации за повишаване на квалификацията на медицинските сестри.

Това  поискаха в специално писмо до Федерацията на медицинските работници в здравеопазването към КНСБ казанлъшките медицински сестри, работещи в болницата, поликлиника, медицински центрове, детски ясли и детски  градини.

За решението им съобщи Мария Бресковска, председател на КНСБ в МБАЛ „ д-р Христо Стамболски“ в Казанлък.

Решението на медицинските сестри от Казанлък  и района е изпратено до Федерацията на синдикатите на здравните работници към КНСБ.

Освен за превръщането на защитена на професията на медицинската сестра,  представителите на тази професия от Казанлък настояват  също медицинските сестри да бъдат категоризирани като  труд втора категория, както и да бъде невъзможно завършили и обучени  в България медицински сестри да напускат страната по- рано от 10 години, след като са получили образованието си.

Обучението на медицинските сестри в университетите да става на принципа на дуалното обучение- първите две години се обучават основно във ВУЗ-овете,  а следващите две години да ги прекарват основно в здравните заведения,  където да съчетават теорията с практиката.

 ВУЗ-овете да организират редовни Дни на отворените врати, в които да популяризират професията на медицинската сестра, с цел да  я направят по- привлекателна за завършващите средно образование млади хора. Сега тази професия  е сред  непрестижните професии и тези , вкарани в клишето „ трудна и нископлатена“.

Това е друго предложение на медицинските сестри, членове на синдикалната организация към КНСБ.

Мотивът им за това е, че по този начин ще се стопи голяма част от дефицита на такива кадри в здравните заведения.

Според Бресковска, повече от наложително е държавата да предприеме мерки в тази посока и чуе медицинските сестри, които са „на терен“, тъй като ситуацията с техния дефицит е повече от тревожна.

За тази цел те настояват в Наредба 26 на Здравното министерство, която да не позволи в детските заведения и яслите медицинските сестри да бъдат заменени с педагози. Сестрите искат такава опция да не бъде позволявана.

На практика масово здравните заведения са неокомплектовани откъм медицински сестри, като при доскорошна медицинска методика, на лекар да се падат по три медсестри, сега това не  е възможно. В момента ситуацията е такава: на лекар се пада по една медицинска сестра.

Недостигът на медицински сестри е  причината за  големия брой извънредни часове на работа при тях. Средно месечно се стига до 100 часа извънреден труд.

По данни на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, в момента  в страната работят 29 хиляди медицински сестри. Не достигат още 40 хиляди медицински сестри.

Годишно в България се дипломират 700 млади медицински сестри, но една трета от тях веднага напускат страната. От работещите в момента в здравните и детски заведения , 48% са в пенсионна и надпенсионна възраст.  До 45 години са едва 36% от сестрите в България.

От работещите у нас медицински сестри, средната възраст е  50 години.   По данни на „Отворено общество“, средната възраст на медицинските сестри, които заминават на работа в чужбина е между 31 и 45 години.

Други данни на Федерацията на синдикатите на здравните работници в КНСБ показват, че над половината от медицинските  сестри у нас работят средно между 40-80 , до 100 над норматив  месечно, като 40% от тях получават за това заплати до 1200лева.

Едва от септември тази година, на база КТД, в казанлъшката болница сестрите вече имат основна заплата от 1260 лева, при положение, че преди по- малко от година тя е била почти наполовина.

Дисбалансът  в заплащането на труда на медицинските сестри в болничната и доболничната помощ и този на техните колеги в социалните и общински детски заведения доведе до сериозен отлив на персонал за болницата. Повечето сестри предпочетоха да преминат в ясли и детски градини, където натоварването не е толкова голямо, няма нощни смени, а парите са повече.

В момента от управата на болницата се опитват да наваксат изоставането в заплащането на медицинските сестри, в опит да задържат персонала си.

Каквото и да правят отделните здравни заведения, то не се ли промени  в същината си политиката на държавата и в частност на здравното министерство към тази професия-  като заплащане, перспективи за развитие, възможности за усъвършенстване, то сестрите ще продължат да изтичат извън страната в търсене на по- добри доходи, категорична е Мария Бресковска.

Тя се надява след това поредно писмо от Федерацията и синдикатите също да  се вземат сериозно с този проблем в най- скоро време професията  на медицинската сестра у нас да стане защитена.

В момента масовата такса за обучение на медицинска сестра у нас на семестър е 800 лева, като за 4 годишния период на обучението  едно момиче, избрало професията на медицинска сестра, трябва да заплати между 5 500 и 6 хиляди лева

Деляна Бобева

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак