11:13 | 08 ноември 23 4267

Призванието да бъдеш учител - разказ от първо лице с Дана Стойнова

Призванието да бъдеш учител - разказ от първо лице с Дана Стойнова  / Новини от Казанлък

Дана Стойнова е учител в училище в с. Ръжена, Казанлъшко, където преподава на деца от ромски произход. Нейната роля не се ограничава само до преподавателска, тя често се изпълнява и като родител, довереник и приятел на децата. В интервю за "Нашият ден" Дана разказва как посреща трудностите в своята професия, как взема важни решения и как постига своите добри намерения, които реализира в класната стая.

Едно от ключовите моменти в живота на Дана, което вдъхновява нейната работа като учител, беше нейният личен път към осъзнаване и решение да стане учител. Тя споделя, че след години на борба с инвитро процедури и чакане на дете, стигнала до точката, в която осъзнала, че независимо какъв ще бъде изходът, искала да се ангажира и да помага на децата по някакъв начин. Този идея бързо се превърнала в желание да стане учител, и изглежда съдбата я подкрепила в този избор.

Дана подчертава, че днес много се говори за желанието и високата стойност на професията на учител. Този избор на кариера съвпада с момента в нейния живот и става част от нейната същност. Тя вижда в учителската професия възможността да помага на другите, особено на децата, които имат нужда от подкрепа и насоки.

Когато Дана стъпва на прага на училището, изпитва страх от неизвестното и се тревожи дали децата ще я приемат. Но магията се е случила мигновено. Тя споделя, че нейните ученици я приели като родител, наставник, приятел и съмишленик. Този уникален баланс и хармония в отношенията с учениците си идвали природно и се превърнали в източник на вдъхновение и мотивация за нейната работа.

За мнозина от децата, с които Дана работи, растежът става без присъствието на биологичните им родители. Вместо това, те научават да виждат учителя си като заместител на родителите си и наставник, който ги насочва в живота.

Дана Стойнова съчетава професионалния и личния си опит, за да създаде учебна среда, в която децата се чувстват обичани, подкрепени и вдъхновени да постигат успехи. Нейната история е пример за това, как едно човешко преживяване може да формира и промени живота на много други хора.

БНР Стара Загора 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак