15:03 | 23 ноември 23 1852

Кръгла маса събра в Стара Загора директори на читалища и читалищни дейци от областта

Кръгла маса събра в Стара Загора директори на читалища и читалищни дейци от областта  / Новини от Казанлък

Директори на читалища и читалищни дейци от Старозагорска област се събраха днес на кръгла маса, за да обсъдят заедно перспективите за развитие на читалищното дело у нас.  Събитието под надслов „Нови идеи - нови възможности“ премина под патронажа на областния управител Ива Радева. Участие в него взеха д-р Силва Налбантанян-Хачерян, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерството на културата, председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, зам. областният управител Теодора Нончева. Кръглата маса бе посветена на 20-ата годишнина на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

Г-жа Радева поздрави участниците във форума и подчерта изключителната роля на читалищата за запазване на българските традиции и ценности и за развитието на творческите заложби на десетки поколения. Тя връчи на д-р Дойнов Грамота на областния управител за големите му заслуги за издигане престижа на Съюза на народните читалища и за дългогодишната му дейност като читалищен активист и общественик.

Николай Дойнов благодари за оказаната чест и заяви, че днешната кръгла  маса е показен пример за това как институциите трябва да работят заедно. Той изтъкна, че партньорството и сътрудничеството между читалищата и Областна администрация са много важни за доброто функциониране на всяко читалище. Председателят на Съюза се обърна към колегите си с призив да се търсят съвременни, иновативни методи и нови формули за привличане на повече млади хора в читалищата.

Г-жа Хачерян сподели, че според нея в Старозагорска област читалищната дейност се развива на много добро ниво. За 2022 г. читалищата в областта са организирали 5013 събития, като в тази цифра не се включват ежедневните им дейности. Тя обясни, че проблемите на читалищата у нас винаги са били поставяни открито и също призова да се направи стъпка напред за засилване на интереса на децата и учениците към различните читалищни дейности.

От своя страна представителите на читалищата споделиха своите проблеми, свързани най-вече с липсата на база и ограничените възможности за публични изяви. В залата се чуха и различни предложения за разкриване на нови дейности към читалищата, които да бъдат атрактивни за младото поколение.    

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак