15:03 | 23 ноември 23 2418

Кръгла маса събра в Стара Загора директори на читалища и читалищни дейци от областта

Кръгла маса събра в Стара Загора директори на читалища и читалищни дейци от областта  / Новини от Казанлък

Директори на читалища и читалищни дейци от Старозагорска област се събраха днес на кръгла маса, за да обсъдят заедно перспективите за развитие на читалищното дело у нас.  Събитието под надслов „Нови идеи - нови възможности“ премина под патронажа на областния управител Ива Радева. Участие в него взеха д-р Силва Налбантанян-Хачерян, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерството на културата, председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, зам. областният управител Теодора Нончева. Кръглата маса бе посветена на 20-ата годишнина на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

Г-жа Радева поздрави участниците във форума и подчерта изключителната роля на читалищата за запазване на българските традиции и ценности и за развитието на творческите заложби на десетки поколения. Тя връчи на д-р Дойнов Грамота на областния управител за големите му заслуги за издигане престижа на Съюза на народните читалища и за дългогодишната му дейност като читалищен активист и общественик.

Николай Дойнов благодари за оказаната чест и заяви, че днешната кръгла  маса е показен пример за това как институциите трябва да работят заедно. Той изтъкна, че партньорството и сътрудничеството между читалищата и Областна администрация са много важни за доброто функциониране на всяко читалище. Председателят на Съюза се обърна към колегите си с призив да се търсят съвременни, иновативни методи и нови формули за привличане на повече млади хора в читалищата.

Г-жа Хачерян сподели, че според нея в Старозагорска област читалищната дейност се развива на много добро ниво. За 2022 г. читалищата в областта са организирали 5013 събития, като в тази цифра не се включват ежедневните им дейности. Тя обясни, че проблемите на читалищата у нас винаги са били поставяни открито и също призова да се направи стъпка напред за засилване на интереса на децата и учениците към различните читалищни дейности.

От своя страна представителите на читалищата споделиха своите проблеми, свързани най-вече с липсата на база и ограничените възможности за публични изяви. В залата се чуха и различни предложения за разкриване на нови дейности към читалищата, които да бъдат атрактивни за младото поколение.    

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

11007 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7589 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7479 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6106 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5598 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5468 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4903 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4669 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3918 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3578 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак