11:50 | 20 февруари 24 4378

Черно-бели истории от ежедневието на животни и хора, показа пред казанлъшката публика фотографа Красимир Андонов

Черно-бели истории от ежедневието на животни и хора, показа пред казанлъшката публика фотографа Красимир Андонов / Новини от Казанлък

В Музеят на фотографията беше представена изложбата „Истории с опашки“ на проф. д-р Красимир Андонов, оператор, фотограф и дългогодишен преподавател в НАТФИЗ.

Снимките показани в експозицията са събирани над 25 години, още от времето когато авторът е  бях студент по фотография, а негов преподавател е бил професор Румен Георгиев, основател на специалността “Художествена фотография” в НАТФИЗ.  

„Той беше изключително вдъхновяващ като преподавател, защото непрекъснато снимаше. Всъщност това беше и причината някак си да ми стане интересно снимането на ситуации, които са истински и разказват истории, което ни отвежда и към името на изложбата  „Истории с опашки“. В нея са представени свързани моменти.“, каза професор Красимир Андонов.

Той уточни, че обикновено търси хумора в отделните ситуации, което се наблюдава и в представените снимики, на които се виждат както животни, така и хора заснети в различни моменти, които са привлекли вниманието му. Надеждата на фотографът е посетители на изложбата да могат да усетят емоцията, която той самия е почувствал при заснемането на кадрите.

Снимките в експозицията са черно-бели, поради много причини, посочи проф. Андонов. По думите му, една от тях се корени в класическия репортажен метод, който се установява във фотографията от още времето на хуманизма. Той поясни, че след Втората световна война, когато е и времето на черно-бялата фотография, големите имена зад обектива насочват вниманието си именно към обикновения човек. Авторът на „Истории с опашки“ каза още, че самия той е привърженик на този похват, което е и основния повод да реализиране на проекта в този му вид.

Красимир Андонов, често посещава Града на розите където има и много приятели, но за първи път представя пред казанлъшката публика своя самостоятелна изложба. Преди повече от година, взема участие в събитие посветено на неговия преподавател проф. Румен Георгиев, което беше осъществено в началото на месец февруари 2022 г. в Музея на фотографията.

Освен оператор и фотограф, професор Красимир Андонов е преподавател и ръководител на бакалавърската специалност „Фотография” в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов”, където завършва специалност „Кино и телевизионно операторско майсторство“ (1995) при проф. Георги Карайорданов, а по-късно и „Художествена фотография“ (1997) в класа на проф. Румен Георгиев. Носител е на наградата за най-добра камера от South East European Film Festival в Лос Анджелис за филма „Отрова за мишки“ (реж. Константин Буров, 2014) и призът за операторска работа на Българската филмова академия за „Съдилището“ (реж. Стефан Командарев 2016).

Изложбата „Истории с опашки“ може да бъде видяна в Музея на фотографията до 11 март 2024 г.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

34435 | 08 май 2024

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

12985 | 14 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

9262 | 14 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5962 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5884 | 10 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

4764 | 13 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4038 | 10 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2975 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2593 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2359 | 08 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак