15:30 | 20 февруари 24 14044

Да помогнем на Амая да има ново сърчице

Да помогнем на Амая да има ново сърчице / Новини от Казанлък

Сумата от 750 000 лв. е необходима, за да получи Амая ново сърце. 11 дни има семейството ѝ да набава парите, за да бъде извършена трансплантация. Към момента Амая е настанена в болница. Средствата се набират в платформата pavelandreev. Добрите хора са много и сумата постоянно се променя. До момента е събрана сумата от 56 317 лв. Казанлъчани също започват да организират различни инициативи в помощ на малката Амая. Родом от София, тя носи своите казанлъшки корени. Бащата е родом от Енина, където и до ден днешен живеят родителите му.

200 хил. е първоначалната сума, която е необходима, за да превозят Амая до Индия, където ще се извърши живостопасяващата операция. Малката героиня ще бъде транспортирана чрез въздушна линейка. Момиченцето, което още дори няма навършени 2 години, 8-ми ден е в реанимацията на Националната Кардиологична болница в гр. София, където докторите я поддържат чрез командно дишане. От малка Амая е необикновена. Тя е вторият случай в България с тази диагноза. 

Тук можете да помогнете на Амая: https://pavelandreev.bg/campaign/novo-sarchice-za-bebe-amaq

или на дарителска сметка:

IBAN: BG29 UNCR 7000 1525 6315 53

Амая Калоян Абрашева

Нека накратко разкажем историята на Амая. Малката Амая, която е само на 1 година и 7 месеца доказа колко голям боец е. Историята на Амая започва трудно от самото начало, от нейното раждане. При започнало естествено раждане се налага да се извърши спешно секцио. Няколко дни престой в болницата и семейството се прибира в дома си. Навършила само 2 месеца, родителите на Амая чуват трудното ѝ дишане и веднага се отправят към педиатър. “Бронхиолит” - това е първата поставена диагноза. Препращат ги към Александровска болница. В софийската болница установяват, че малката Амая има уголемено сърце.

Така, мама и бебе се озовават в Националната Кардиологична болница. Въпреки скептичните очаквания на докторите, Амая преминава успешно през терапията и се прибира у дома с диагноза “Дилатативна кардиомиопатия.Високостепенна митрална инсуфициенция”. След домашно лечение, последвалите консултации показват значителни подобрения в състоянието ѝ.

От тук нататък започват  усмихнати и безгрижни дни за малката героиня и нейното семейство. До 12.02.2024г. След 2 повръщания и учестено дишане, младите родители и Амая отново се озовават в Националната Кардиологична болница. Приети са в интензивно отделение. Часове след приема в болницата, таткото получава съобщение от съпругата си, което гласи: "Амая е посиняла цялата и едвам диша,..тя умира”. Лекарите я интубират, но сърчицете е много увредено. 

"И въпреки всичките прогнози малкият борец издържа.Беше й сложен временен пейсмейкър,но като цяло сърцето беше силно увредено със пълен АВ блок,което ни обясниха,че те виждат за пръв път при пациент с тази диагноза.", разказва още бащата.

На 19.02.2024г. на Амая е поставен постоянен пейсмейкър,като сърцето остава силно увредено.

С това лечението на малката Амая в България се изчерпва. Единственият шанс е трансплантация на ново сърчице в чужбина.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак