10:30 | 28 февруари 24 3608

Енина посреща 1 март с празнична украса в центъра на селото

Енина посреща 1 март с празнична украса в центъра на селото  / Новини от Казанлък

С пъстра и весела украса казанлъшкото село Енина ще посрещне Баба Марта. Празникът е един от най-почитаните и любими обичаи в народния календар.

Организатор на инициативата е екипът на кметството, съвместно с г-жа Атанасова и ученици от ОУ "Христо Ботев" с. Енина, дами от Пенсионерски клуб "Любородие" и други. С много любов и старание те украсиха тематично центъра на населеното място. 

"Благодарим на всички, които помогнаха да направим този наш любим празник специален. Нека Баба Марта ни донесе здраве, мир, късмет и берекет!", написаха в своя официален профил в социалната мрежа от Кметство Енина. 

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак