16:40 | 29 февруари 24 2433

Изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ гостува в град Шипка по повод Трети март

Изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ гостува в град Шипка по повод Трети март / Новини от Казанлък

В навечерието на националния празник на България, 3-ти март, в Читалището в град Шипка ще бъде открита фотодокументална изложба, посветена на строителите на Паметника на Свободата. Изложбата ще остане в гр. Шипка до 02.04.2024 г. Експозицията включва 29 табла, от които 7 табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Останалите 22 табла представляват разказ в снимки и документи за историята на строежа и за трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Официални гости на откриването на изложбата ще бъдат д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ "Шипка-Бузлуджа" и кмета на гр. Шипка г-жа Василка Панайотова.

Ще бъде отдадена почит към героите, жертвали себе си за така очакваната и свещена свобода със изпълненията на смесен хор "Севтополис", с ръководител Дора Кошева и вокална Група "Възраждане", с ръководител Мария Колева. Изложбата е плод на усърден труд от страна на служителите в НПМ "Шипка-Бузлуджа". "Благодарни сме, че можем да я покажем и по този начин да споделим с шипченци и гостите на града за този значим период от историята на България.  Основната благодарност е за строителите, които са издържали на всички изпитания и са успели да построят такъв монументален градеж на връх планината.", споделят инициаторите на събитието. 

По данни от книгата на Г. Георгиев "Поклонение" от с. Шипка в строителството вземат участие: Христо Гъдев, Бончо Чавдаров, Къньо Картунов, Христо Косеков, Христо Тъпанов и синовете му Тотьо и Стефан, Тодор Милушев, Дончо Арнаудов, Доньо Гунев, Къньо Крачанов, Мильо Баев, Теньо и Тенчо Хаджистойкови, Кънчо Кавръков, Стефан Гарбатулов, Христо Миков, Никола Стоянов, Петър Манолов и много други. Почетни гости на събитието ще бъдат наследници на строителите.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак