15:15 | 01 март 24 5487

Защо Община Казанлък не изпълнява съдебно решение? Защото отказахме да дадем рушвет ли в самото начало или защото сега сме неудобни?!

Защо Община Казанлък не изпълнява съдебно решение?  Защото отказахме да дадем рушвет ли в самото начало или защото сега сме неудобни?!  / Новини от Казанлък

ПОЗИЦИЯ от „Кей Джи Казанлък“ ООД

Лична вендета или нещо повече?

Или как  да определим случващото се в еднолично управляваната Община Казанлък, чийто феодален кмет е иззел функциите на Общински съвет- Казанлък?!

Нещо повече:

Ако й се опълчиш, както това упорито демонстрира новоизбрания общински съветник Живка Железова, която за първи път влиза в общинския съвет с мандат 2023 – 2027 именно с цел да се противопостави на корупционния модел на управление, се озоваваш в един такъв сложен казус, в който изход няма.    

И трябва да си готов да платиш цената на съвестта си, на гражданския интерес, на правото да отстояваш истината. И да задаваш въпросите, които обикновено са неудобни за окопаните във властта.  Било поради страхът на хората, корпоративния интерес или други съображения.

Дори и Съдът да разпореди, решението не се изпълнява. Винаги Едноличната власт намира мотиви, които само и единствено да забавят процеса.

А историята е много обикновена: банална история, която датира от 2021 година.

За съжаление.

Явява се фирма, която участва в 2021 г. в публично оповестен от Общината конкурс, печели конкурса- останалите участници не жалят процедурата и съгласно Закона би следвало да се пристъпи към следващия етап по изпълнение на конкурсната процедура.

Така е по Закон.

Но ситуацията става сложна,  когато се разбира, че НЕ тази фирма е трябвало да спечели конкурса, станала „грешка“,  защото видите ли тя не е дала рушвет на едно високопоставено длъжностно лице. Изненада!

И оттук започва ходенето по мъките:

отмяна на конкурса през декември 2021 г., жалба от страна на фирмата, спечелила конкурса и решение на Старозагорски административен съд от 18.05.2022 г., който осъжда Община Казанлък да заплати на „Кей Джи Казанлък“ ООД /фирмата- спечелила конкурса/ сумата от 950 лв., представляваща направени разноски по делото. По традиция следва обаче жалба от страна на Общински съвет – Казанлък против съдебното решение. Втори път, на 14.03.2023г. Съдът се произнася, като оставя в сила решението, постановено по административното дело и осъжда ВТОРИ ПЪТ Община Казанлък да заплати в полза на „Кей Джи Казанлък“ ООД, съдебно- деловодни разноски вече в размер на 1 500 лева.

Последното ТРЕТО съдебно решение, е от юли 2023 г., когато с еднолична Заповед кметът на Общината  Галина Стоянова прави опит да прекрати публично оповестения конкурс за учредяване на право на строеж на надземни гаражни клетки , но отново Съдът се произнася в полза на „Кей Джи Казанлък“ ООД, като отменя едноличната заповед на кмета и осъжда Община Казанлък да заплати на фирмата нови разноски по делото, в размер на 1 250 лева.

Но понеже общинският съветник Живка Железова, съпруга на един от съдружниците в „Кей Джи Казанлък“ ООД, не се пречупва и продължава да задава неудобни въпроси, властовия камшик продължава: На инат. Противно на Закона.

И така: до 29.02.2024 г., когато отново кметът Галина Стоянова прави пореден ЧЕТВЪРТИ опит да прекрати процедурата, като внася в Общински – Казанлък доклад за прекратяване на публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж за построяване на надземни гаражни клетки и получава гласовете на 20 общински съветника в своя подкрепа. С един  глас повече над изискуемия минимален праг. Общинският съветник Живка Железова обявява конфликт на интереси и не участва в гласуването.

Схемата е позната и разигравана много пъти назад в кметските мандати на Община Казанлък, без  изключение и в изминалите 12 години.

Предстои отново жалба до Съда.

Нови разходи за сметка на данъкоплатците, които  трябва на практика да заплащат за камшика на властта и ината на едно еднолично управление.

Въпросът ни е:

 Докога ще продължава цялото това безумие?! Личната война, обявена  от кметът на Община Казанлък, по отношение на един „създаващ проблеми общински съветник“ с питанията си и  с експертизата си, особено по отношение на финансови средства и тяхното разходване.

Това ли е истинският смисъл на кметското послание „С обич за Казанлък“?

Да наказваме и срутваме  бизнеса, като елиминираме неудобните, онзи, който задава „лоши“ въпроси, който пита за „неприлични“ за властта теми, който подлага на съмнение на рекламирани мащабни инвестиции със съмнителни обществени ползи  или отива при пренебрегнати и нечути хора.

Този човек, този  представител на гражданите в общината трябва да бъде наказан и елиминиран. Притиснат до стената, докато се счупи.

Защото никой няма право да подлага на съмнение „прекрасностите, които се случват тук“ и да сее зрънце съмнение в добрите намерения на местната власт.

Стигнали до тук доводите, фактите, нямат смисъл. Те не се чуват, конструктивните разговори отсъстват.

Нещо повече:  сработват безпощадният механизъм за смазването. На хора, на бизнеси, на идеи.

Безпощадно и дори цинично.

Толкова цинично, че неприемлива и абсурдна за нормалния разум теория от сорта на:

„Защото тя блокира инвестицията на Рахманлиев за фотоволтаичния парк в Кънчево,  сега ние ще се отнесем така към нея“, започва да звучи реалистично.

И тогава няма никакво значение какво е казал българският Съд и какво е отсъдил, по отношение на правото.

Макар Съдът да се е произнесъл многократно в полза на фирмата, спечелила конкурса.

Явно, когато се окопаеш във властта, правото и решенията на съда нямат никакво значение. Още по-малко справедливостта, интересите на обществото.

Инстинктите и рефлексите да усещаш това изчезват.

И единственото ти оръжие става властовия камшик. Спрямо непослушните- било то хора или цели бизнеси.

Склонни ли сме обаче да понасяме този линч?!

Отнети ли са ни от един човек, пък бил той    за кмет  гражданските ни  права?!

Живеем ли в правова държава, когато един кмет си позволява да не изпълнява съдебно решение и плаща с публичен ресурс глобите, които Съдът е постановил?!

Ще толерираме ли ние, гражданите на Казанлък, всички до един данъкоплатци, подобно поведение?

Трябвали да продължим да ръкопляскаме или да се огъваме от страх пред тази машина, особено когато правото не е на нейна страна, а егото не се владее?

Докога ще търпим това?

Днес сме ние, но утре това може да се случи и на вас?

Нещо повече: даваме си сметка, че не сме сами, защото  много от вас са в нашето положение, но мълчат. От страх, основно от страх и се надяват да  им се размине или да ги пощадят. Като пощада също има цена.

Мълчанието обаче няма да ни помогне. То само прави някои хора още по- силни.

И безцеремонни.

Правдата, свободата на словото, законите са поругани и потъпкани.

Декларациите за грижа за хората, за бизнеса, за развитието на града и общината са основно на хартия, на снимки и само думи, лишени от искреност и смисъл. Лицемерие и властово „ала-бала“.

Приказките за демокрация се превърнаха в нищо повече от терен за разнообразни камшици спрямо неудобните, питащите, „виждащите“ и знаещи правата си граждани.

А всъщност демокрацията е хубаво нещо. Изстрадано от народа ни нещо.

И право на всеки  човек, бизнес, структура е да търси  и отстоява СПРАВЕДЛИВ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ И РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА!

И ние ще продължим:  Независимо от личната вендета!

„Кей Джи Казанлък“ ООД

Платена публикация

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак