13:36 | 07 март 24 3404

29 културни събития са включени в програмата на 30-те “Чудомирови празници” в Казанлък

Богата програма на 30-те „Чудомирови празници“ в Казанлък  беше представена днес в пресклуба на БТА в Града на розите от председателят на фондация “Чудомир” Борис Кърчев и  директорът на Литературно-художествен музей (ЛХМ) “Чудомир” Добрина Матова.

Културните събития подготвени за казанлъчани и гостите на града ще са 29 на брой. По традиция празниците ще започнат от 25 март и ще продължат до 1 април, каза Борис Кърчев. Връчени ще бъдат 55-ата награда за къс хумористичен разказ на фондацията и вестник „Стършел“, като това е и най-старата подобна литературна награда в страната. Избран ще бъде също така и 21-я лауреат в конкурса “Комедиен хит на сезона”. Желаещите да закупят билети за спектаклите ще могат да го направят още от утре, 8 март от касите на Инфоцентъра на „Искра“ 4 и театър „Любомир Кабакчиев“.

Спектаклите, които ще участват тази година в празниците са общо 8, заяви директорът на музея Добрина Матова.  Тя уточни, че 5 от тях са ще са по Чудомир - „Министрите идат“, „Провинциални истории“, моноспектакъла „Нашенец“ на Мариус Куркински, „Провинциалисти“ и “За ЧУДОиМИР” на театралния състав към Нов български университет. Освен тях, на казанлъшката сцена ще бъдат представени още „Вечеря за глупаци“ на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ гр. Хасково, „Докато смъртта ни раздели“ театрална постановка с участието на Нона Йотова, Роси Русева, Робин Кафалиев. Местният театър „Любомир Кабакчиев“ също ще участва в конкурса „Комедиен хит на сезона“ с премиера на театрална постановка „Кино Чехов“.

За хората изкушени от литературата, организаторите на празниците в Казанлък са подготвили 5 литературни премиери на книгите „Светулки зад решетките“ на Мира Добрева, „Когато големите станат малки“ на Алберт БенБасат, „Несвършващо време. Спомени“ на проф. Петър Стоянович, книгата на Георги Тошев „Татяна Лолова  От А до Я“, както и филма за легендата „Последния спектакъл“. Част от програмата ще бъде и творческа среща с писателя Боян Боев.

В програмата на „Чудомирови празници 2024“ са включени два концерта. Единият ще представи творби на Брамс и Шуман в изпълнение на клавирен квинтет Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенгруг, Румен Цветков, Сашо Сомов и Надежда Цанова, а другия концерт ще бъде с участието на студентите от Академията за изкуства в Пловдив Николай Иванов и Стефан Станчев.

Изложбите присъстващи в празниците са няколко. По случай  чествания на 130-ата годишнина от рождението на Мара Чорбаджийска ще бъде открита на 26 март изложбата „Срещу забравата“. Събитието ще бъде съпроводено и от публична лекция в музея от проф. Марин Добрев. За втора поредна година, Училището за карикатура, водено от Николай Фитков ще има с международно участие в лицето на Хуан Гарсия, изпълнителен секретар на университета “Алкада де Енарес” и директор на института за хумор “Кеведо” от Испания.

Празниците ще започнат с откриването на творческото ателие „Театър на сенките“, което  ще зарадва казанлъчани в центъра на града. В програмата са включени още конкурсите „Малките нашенци“, “Присмехулници” и “Чудонемирчета”.

Изнесените събития, част от програмата на 30-те "Чудомирови празници" са интерактивната изложба „Оживелите нашенци“, която ще бъде представена в няколко града из България, както и четения на Чудомирови текстове от деца в различни училища  в страната и чужбина. Организатори на разнообразната културна програма са ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник, за предстоящия летен сезон, търси да назначи с атрактивно заплащане, следните позиции: Готвачи...

Работа 07/05/2024 гр.Казанлък
Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак