15:53 | 01 април 24 1963

Близо 30 ученици се включиха в тазгодишното издание на “Училище за карикатура“

Близо 30 ученици се включиха в тазгодишното издание на “Училище за карикатура“  / Новини от Казанлък

На официална церемония в Литературно-художествения музей "Чудомир" днес бяха наградени участниците от седмото „Училище за карикатура“.

В тазгодишното издание на формата се включиха около 30 деца от Казанлък, които рисуваха по темата “Дон Кихот и Санчо Панса”, а гости бяха Хуан Гарсия Серада, изпълнителен секретар на университета на Алкала де Енарес и директор на Института за хумор „Кеведо“ в Испания, както и Дейвид Гарсия Виванкос, физиономичен карикатурист, който направи на живо демонстрация на рисуване на шарж.

Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир“ изрази задоволството си от чудесното събитие, в което взеха участие редица млади творци от Града на розите, както и специалните гостите от Испания.

Ръководителят на училището Николай Фитков каза, че въпреки предизвикателната тема каквато е всъщност “Дон Кихот и Санчо Панса”, участниците са се справили повече от добре. Заслуга за това имат и преподавателите на учениците, които са запознали децата със сюжета на романа. „В карикатурата има един такъв принцип, че  най-характерните неща излизат на преден план. Например, едно от първите геройства на Дон Кихот, когато той приема мелницата за великан, се използва в случая като основен елемент при създаването на творби от жанра, където всъщност мелницата заема различни ситуации.  Обяснихме на децата , че трябва да интерпретират тези герои, за които им е обяснено от техните преподаватели наред с премеждия, през които минават в романа, да за могат да ги нарисуват по време на училището.“, уточни Фитков.

Той изрази благодарност за указаната подкрепа от преподавателите в казанлъшката Художествена гимназия, както и за предоставената възможност от музей „Чудомир“, който за поредна година подкрепя инициативата, която е неизменна част от програмата на традиционните „Чумирови празници“ в Казанлък.  

Жури в състав Николай Фитков и Христо Генев (бивш директор на Художествена галерия – Казанлък) определиха единодушно, кои ще бъдат наградените творби. Ивон Димитрова спечели първото място, Зорница Желева второто, а трети стана Раян Куленов. Отличените с първи места получиха диплом, ваучер и парична награда. Организаторите бяха осигурили и две специални награди, които завоюваха Анита Иванова и Рая Енева.

Всички участници получиха диплом от "Училището за карикатура". 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак