10:56 | 04 април 24 3007

Първата по рода си еко академия за деца в региона

Първата по рода си еко академия за деца в региона / Новини от Казанлък

В продължение на 5 дни по време на пролетната ваканция се осъществява първото по рода си събитие в региона, с амбиция да се превърне в традиция. Еко академия „Зелена Европа” се провежда в еко центъра в с. Средногорово. Деца от 1 до 3 клас имат възможност да научат от специалисти за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев” отпадък, изкуството и екологията.

Децата са посрещани всеки ден в 08:30 ч. и съответно връщани в 16 ч. до сърцето за пластмасови капачки на Културния дом, което притежава организатора на академията в лицето на „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Там се намират също стената на доброволчеството и шишеяда, за които от организацията се грижат от няколко години. Мястото не е подбрано случайно, освен че е в центъра на град Казанлък и достъпът до него е лесен, то е свързано с историята на организацията, като преди няколко години там бе открита стената на доброволчеството с полския посланик и бяха поставени съоръжения за разделно събиране на пластмасови бутилки и капачки.

Младежката организация тази година навършва 20 години дейност в нашия град. Това е тласък да помислят как да формират у децата екологична култура. Така се ражда и идеята за еко академия, в която  всяка година да се обучават подрастващи към екологично мислене и поведение. Децата се транспортират до село Средногорово всеки ден, където освен, че се учат на чист въздух в еко център „Зелена Европа” успяват в приятелска атмосфера и с лекота да научат повече за околната среда. В това пътешествие с тях участват:

Инж. Мария Славова, която към момента работи като главен експерт по управление на отпадъци в регионална инспекция по околната среда и водите гр. Стара Загора, която беше избрана за вдъхновител на България през 2013 г. и която притежава освен инженерно образование по опазване на околната среда и педагогическо такова. Тя води първият ден от академията, който беше посветен на екологията и какво всеки един от нас прави, ще прави за нея.Наблегна се на отпадъците и как реално може да се живее с „нулев отпадък” по идея на Блажка Димитрова, първата в България жена написала книга по темата. Децата направиха и рециклирана хартия по подарен на организацията пакет, осигурен от Министерство на околната среда и водите по оперативна програма „Околна среда”.

Тихомира Христова, която е магистър биолог,завършила е педагогическа специалност по „География и биология“, както и магистратура по „Хидробиология“ в Софийски университет. Има дългогодишен опит в опазването на водното биоразнообразие. Работила 10 години в Министерство на околната среда и водите, а също така в БАН и в Община Казанлък. С нея в ден втори участниците в академията се „гмурнаха“ в дълбините на водните екосистеми. Научиха повече за водните обитатели и заплахите пред, които се изправят. Разбраха разликите между различните видове водни басейни и защо водата в моретата е солена. Малките еколози сами направиха макети на воден кръговрат. Изработиха и модели на миниатюрни водни басейни. Запознаха се с необходимостта от опазването на водните ресурси на планетата Земя. Бяха им представени презентации с интересни факти, както за често срещани водни обитатели, така и за изключително редки и изчезнали соленоводни и сладководни видове. Всички презентации бяха предоставени на родителите, с цел да могат да ги разгледат с децата, когато решат.

Никола Вълчев и Цветелин Иванов, които отговарят за ден три и четвърти от академията. Те работят с децата в част изкуство и околна среда.

Цветелин Иванов е музикант перкусионист. Участва в няколко творчески състава и разработва свои свободни проекти в сферата на музиката и изобразително изкуство. Преподавател по музика с интерес върху българския фолклор и етно музиката.  Той показа на децата как могат да си направят различни инструменти и уреди от пластмасови капачки. Капачките бяха подсигурени от децата участници, които те сами са събирали предварително в домовете си. С него бяха проведени и музикални и работни ателиета, които подпомагат развитието на фината моторика.

Никола Вълчев е художник от град Казанлък. Преподава изобразително изкуство в художественото училище "Акад. Дечко Узунов". Участва в изложби и творчески пленери. Основното направление, в което твори е живопис, но има интерес към съвременните интерактивни изкуства, стрийт арт и ленд арт

Темите на техните дни са "Изследване на природата през сетивата", "Работилница за изкуства" "Какво е общото между музиката и цветовете - синтез на изкуствата за деца", "Работилница траш арт - какво можем да сътворим с отпадъчни материали", "Работилница ленд арт за деца - какво можем да сътворим в природата с естествени материали".

Сияна Демирова е местен жител на с. Средногорово и отговаря за последния пети ден от академията, който е на 05.04.2024 г. Тя има богат опит с деца (включително в чужбина). Освен с градинарство, което развива в собствения си двор, тя се  занимава се с астро-психология и музика. Нейната тема е свързана с отглеждане на растения в домашни условия и създаване на здравословни навици. В сутрешните часове на последния ден от академията, тя ще запознае децата с растенията. Всички малко ще се оцапат, защото ще имат възможност сами да посадят някои видове растения в повдигнатите лехи на Еко центъра. След обяда ще им разкаже за здравословния начин на живот - защо е важно да се живее здравословно, какви са ползите, какви добри навици на живот и др. могат да имат в тази връзка. Ще включи и малко астрология (подходящи растения и животни според зодията на всяко дете) за да им е интересно.

През цялото време на дейностите в екипа е Красимир Цанев, магистър психолог, както и опитен експерт към Дирекция социално подпомагане, който е бил Директор на дирекцията в Гурково. Преподавател по философски и психологически предмети от гражданското образование. Има опит с младежи и е експерт по програми и проекти в нашата организация. Международен консултант по кариерно ориентиране.

По време на дейностите в тях се включат доброволци от Грузия, Испания и Чехия, които са в България по проект на програма „Европейски корпус за солидарност” на организацията, така че децата ще се докоснат и до тяхната култура.

Ще могат да играят на воля в пространство от 2 декара, освен всичко друго центъра ни разполага с батут, люлка, детски маси и тенис на маса и други подходящи за деца атракциони.

През тази седмица в първата еко академия сертификат за участие ще получат успешно преминалите курсанти, избрани след специална селекция в лицето на  Иван Сичов от 3-В кл. ОУ "Георги Кирков", Жасмин Пенева, 1клас, СУ " Екзарх Антим I", Ева Стоянова, Първи клас, ОУ "Христо Ботев", с. Енина, Михаил Терзиев, 2 клас на ОУ,,Мати Болгария" и Младен Цанев, 1 б клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров”.

За всяко училище или детска градина, които желаят да проведем еко академия при тях за 1 ден може да се свърже с нас на телефон 0899307090 инж. Мария Славова.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14712 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11851 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6728 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5643 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5548 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3970 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3518 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3513 | 29 април 2024

С пролетно ястие Иван Звездев нагости шейновци и гости

3318 | 04 май 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3271 | 28 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак