14:11 | 09 април 24 6970

Десетки гости се събраха край Шипка за откриването на археокомплекс „Долината на тракийските царе“

Със спектакъл, който пренесе присъстващите в пътешествие назад във времето, в изпълнение на Школа за бойни изкуства „БагаТур“, бе сложено началото на официалното откриване на Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“. 10-години по-късно от започването на пътя към неговото изграждане, той вече е факт и очаква своите първи гости.

Археологическият комплекс се шири на площ от 23 000 кв.м., разположен по пътя към прохода, близо до град Шипка. Той пресъздава максимално автентично атмосферата на начина на живот и обичаи на древните заселници в казанлъшката долина, в съчетание с модерните туристически атракции, комфорт и визуални изкуства. В близост се намират и тракийските гробници „Шушманец“, „Оструша“ и „Голяма Косматка“, „Хелвеция“ и „Грифони“.

Комплексът представя богатото културно наследство на Долината. Предлага места за настанявяне, а в центъра му е изграден автентичен макет на древния град Севтополис. Посетителите могат да отдъхнат в кафенето или  ресторанта на комплекса. В централната му зала, където посреща посетителите холограмен екскурзовод, са разположение восъчни фигури по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница. Тронната зала е автентична с тронната зала на двореца Севтополис, според сведенията и данните на траколозите. 3D реалност показва различни детайли и аспекти на тракийската култура под формата на игра. Атракциите са допълнени с ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири. На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които всеки може да разгледа величието на Долината. Нейните пейзажи могат да бъдат видени с полет от балон. За разходка по велоалеите се предлагат колелета под наем. Под наем се предлагат и колички за голф.

„Днес ви показваме и разказваме една много дълга история. История започнала преди много години, която днес завършва по най-добрия начин. История за туризъм и културно наследство.“ Така започна речта си кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя подчерта много важни стъпки от пътя на проекта "Светът на траките" и на неговото изграждане.

Историята на „Светът на траките“ започва още през 2014г., когато за първи път Община Казанлък процедира и приема Общият устройствен план на Културното наследство от Долината на тракийските царе. През 2016г. „Долината на царете“ е записана като сериен обект в индикативната листа на България за ЮНЕСКО, с гробниците и могилни комплекси. Много труд и добре изготвени проекти успяват да спечелят европейското финансиране за консервация и реставрация. Проектът е финансиран по ОП “Региони в растеж 2014-2020” и е на стойност 8 657 364, 83 лв, като в себе си включва: консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша”; изграждане на велосипедна алея от гр.Крън до гр. Шипка; изграждане на туристически комплекс “Светът на траките”.

„Туристите минават през Долината, туристите минават през Казанлък, туристите минават за един ден, но не отсядат в Казанлък. Това беше задача, която трябваше да постигнем със следващия проект, която вече реализирахме", каза Стоянова.

Кметът допълни, че туристите могат да направят лично събитие в тронната зала, пътешествие в историята на траките по най-уникалния начин с нови технологии на виртуалната реалност, може да си направи ювелирни предмети в занаятчийската работилница или да се насладят на пейзажа на Тракийската долина от високо с полет с балон.

„Нека уникалното наследство, което ни остави д-р Китов, което съхранихме по всичките правила на консервация, реставрация и социализация, одобрени с милион проверки от министерство на културата и всички заинтересовани органи да се оценят поне от живущите тук. Сигурна съм, че ще мине много време и този комплекс ще бъде сборното място за целия свят за да се разгледа уникалната тракийска култура и да се преживеят атракциите.

Музеите отдавна прашасаха. Музеите отдавна показват един и същи артефакти, съвременният турист иска да преживее. Ето тук, той може да го направи.“, допълни още Стоянова.

В сърцето на Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ е разположен макет на древния град Севтополис. Столицата на Одринската държава носи изключително научно значение в днешни дни. Севтополис е първият и най-добре запазен тракийски град, но останал на дъното на язовир Копринка. Макетът бе представен от проф. Николай Овчаров:

„Това, което виждате пред себе си, този макет е направен благодарение на усилията на цял колектив от археолози основно от Исторически музей "Искра"- Казанлък. Всеки сантиметър от този макет е премислен, и е издръжлив на атмосферните условия. Тук ще видите това, което беше открито преди 50 години, и което не може да се види, защото неговите останки са в язовир Копринка. Това е столицата на Севт III, направена в края на 4 век.“

Приветствие към гостите отправи и Красимир Вълчев: „Радвам се, че съм сред първите гости на този археокомплекс. Обеден съм, че Долината на тракийските царе и Долината на розите ще бъдат сред най-разпознаваемите туристически брандове.“ Вълчев подчерта, че Община Казанлък е първата по реален ръст на туристи община.

Своето вълнение не скри и изпълнителният директор на Фонд за устойчиви градове Надя Данкинова. Тя си припомни как в далечната 2018г. за първи път Фондът за Устойчиво градско развитие в партньорство с Обединена българска банка и Българска консултантска организация е избран за Фонд за южна България и за инвестиране в най-сложната програма - за развитие на туристическите атракции. Данкинова акцентира, че проектът не е изпълнен само с безвъзмездна помощ, а със собствено участие на Общината и средства предоставени като дълг. Тя определи проектът като най-мащабен сред финансираните. „Минахме през много трудности заедно, но резултатът си е заслужавал“, каза Надя Данкинова.

Събитието бе уважено от държавни, областни и политически личности, почетни граждани, общински съветници, кметове, жители и гости на Казанлък. Сред официалните гости бяха и изпълнителите на проекта „Светът на траките“.

Още снимки от събитието можете да разгледате в галерията: Откриване на археокомплекс „Долината на тракийските царе“

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

22700 | 27 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

8229 | 25 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

5769 | 24 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

5299 | 23 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

5013 | 23 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

3806 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

3596 | 26 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3570 | 23 април 2024

Взломаджии обраха складово помещение в Казанлък

3566 | 26 април 2024

Превенцията е най-доброто лекарство, според д-р Лушка Бошнакова

3210 | 26 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак