12:03 | 23 април 24 4548

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления / Новини от Казанлък

Кандидатствах за този проект едва седмица преди началото му, не мислех, че наистина ще бъда приетa. След като това се случи, малко се уплаших.

Преди да дойда по този проект, никога не съм мислила за България. Не знаех нищо за България. Единственото, което знаех беше, че това е популярна дестинация за хора, които искат да пътуват евтино, че езикът е славянски и че знамето има същите цветове като унгарското и италианското. Сега ще живея в тази непозната за мен страна почти два месеца.

Бих се радвала да можех да направя някои проучвания за нея предварително, но нямах време. Изтеглих гугъл преводач в паника, преди да дойда тук. Моят приоритет, когато пристигнах в София, беше да си взема сим карта за телефон, за да имам достъп до интернет, за да ми помага при нужда. За щастие летището не беше твърде голямо и имаше много ясни инструкции как да стигна до метрото. Освен това посрещащата организация ни изпрати инструкции как да стигнем до центъра на града или до жп и автогарата.

Втората ми мисия беше да си взема нещо за хапване. Реших да отида до супермаркет. Бях изненадан да открия Била, доста популярен австрийски супермаркет. Всичко вътре не беше подредено както в моята страна и както във всички такива магазини. Въпреки че можех да чета кирилица, пак не разбираh написаното. Намирането на продукти беше малко предизвикателство, тъй като всички супермаркети организират продуктите си по различен начин. В крайна сметка реших просто да избера питие и лека закуска.

Влакът от София до Казанлък пътува около 3 часа. Влакът, с тръгнах, не изглеждаше, че ще издържи толкова дълго пътуване. И наистина имаше някои малки проблеми, които доведоха до забавяне от почти половин час. По време на пътуването с влак следвах маршрута си чрез гугъл карта. Беше ми много интересно като знам, че прекосявам буквално половин България. Както повечето влакове, железопътната линия беше малко по-далеч от градовете, така че трябваше да видя част от това, което според мен беше българската провинция.

Взеха ни на гарата в Казанлък и имахме първия си добър контакт с българин. Той ни доведе до още по-малко селце наречено Средногорово, което потърсих в интернет и установих, че има едва 200 жители.

Първата седмица беше седмица на адаптация. Имахме възможността да се срещнем с другите доброволци и още местни жители, всички бяха много дружелюбни и много гостоприемни.

Времето също беше много гостоприемно. Идвам от южната част на Испания, така че очаквах да ми е студено, и дори като си помисля, че ме посъветваха да съм с пролетни дрехи, мисля, че повечето неща, които опаковах, са твърде топли за сезона.

Дойдох тук с нулеви очаквания и бях много приятно изненадан. Мисля, че ще си прекарам много добре през следващите два месеца.

Loane Hoa COCO, доброволец от Испания в България за период 01.04-29.05.2024 г. по проект „Екологична енергия 2“ на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“ по програма „Европейски корпус за солидарност“.

СНЦ "Младежки център за развитие-Взаимопомощ"

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Абитуриентка получи предложение за брак на бала си

8072 | 27 май 2024

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

5928 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4709 | 23 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4489 | 21 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3864 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3594 | 23 май 2024

След тежка катастрофа край Габарево, двама са в болница

3435 | 26 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3339 | 22 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

3221 | 22 май 2024

Близо 250 бегачи стартират в неделя на маратон „Розова долина” в Казанлък

3002 | 24 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак