12:34 | 23 април 24 2120

Казанлъшко участие на най-големия световен фестивал за Лего роботика

Казанлъшко участие на най-големия световен фестивал за Лего роботика / Новини от Казанлък

Отборите „Cyber Robo” и “Robo Clan” на Детската академия по програмиране и роботика „ИКТ Център“ се представиха отлично, като Cyber Robo се класира 5-и на робо играта!

На 20 април в Бургаския свободен университет близо 200 деца от 24 отбора от цялата страна премериха сили в Световния фестивал за LEGO роботика FIRST® LEGO® League (FLL). Фестивалът се организира от Центъра за творческо обучение в партньорство с Община Бургас, а Бургаският свободен университет посрещна всички участници, посетители и LEGO ентусиасти.

България се включи в състезанието миналата година, което отпразнува с Фестивал в Пловдив. Участваха най-добрите отбори по легороботика, класирани на първи места в нашето национално състезание, създадено по правилата на FLL, „Роботика за България“. Горди сме, че наш отбор  бе сред първите 24. Тази година в състезанието бяха поканени отново същите организации, класирани за фестивала за откриване на включването. 24 отбора с ученици от 10 до 16 години от 15 населени места - Варна, Видин, Габрово, Добрич, Казанлък, Лом, Луковит, Ловеч, Пирдоп, Разград, Русе, Сандански, Шумен и Бургас в България премериха  сили по правилата на световното състезание FIRST LEGO League. Горди сме, че Казанлък е един от тези 15 града и от 3-те за Южна България! Дори София няма представител! Нещо повече само три организации участвахме с 2 отбора. Целта ми беше повече деца да усетят магията на това уникално състезание.

Tемата тази година на състезанието бе „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак изкуството и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите отговаряха на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които преминаваха с роботите си на сцената за „робот битки“.

Най-атрактивни бяха битките на отборите на специални полета пред публика и аплодисменти. За две минути и половина, децата трябва да изпълнят колкото мисии успеят, но за да го направят, трябва да имат определена изградена стратегия. Именно тук Cyber Robo бе 5-и по точки. Нашите състезатели – Борислав, Иван, Божидар, Йоан, Николай, Калина и Борис от 5-и и 6-и клас успяха да изпреварят опитни участници гимназисти от 9-и и 10-и клас! Участниците от отбор Robo Clan – двама с име Калоян, Георги и Веселин също се представиха много добре в робо играта, въпреки проблемите с робота, които имаха. Всички те са от казанлъшките училища – ППМГ, ОУ „Кулата“, ОУ „Мати Булгария“, Художествената гимназия, а също Божидар е от Музикалното училище в Стара Загора. Браво на нашите борбени деца! Гордея се с тях! Поздравявам ги, че показаха невероятни умения, вдъхновение, иновативно, творческо мислене и спортсменство. Забавлявахме се истински и си помагаха. Всички онези ценности, които правят First LEGO League толкова уникално състезание!

Отбор ZENTIX на професионалната организация по роботика Robopartans спечели първа награда на фестивала и ще представи България на Европейското първенство по LEGO роботика на 14-16 май в град Бодьо, Норвегия.

Участието на отборите ни нямаше да бъде възможно без помощта на нашите спонсори - Давид Холдинг и Арсенал АД със закупуване на тематичните комплекти за FLL, транспорта и логистиката. Помогнаха в подготовката и Kастамону България АД с плота за полето. През годините, за да станем пo-добри помагаха и Ротари клуб Казанлък! Благодарим и на ППМГ за подкрепата с 2 комплекти Lego Education EV3! Благодаря за помощта по време на състезанието на г-жа Марияна Дишлиева-Петрова и Росица Добрева. Всеки отбор трябва да има 2 ментора, а при нас е 2 отбора с един ментор J Благодарим и на родителите, които бяха на място на състезанието с незаменимата помощ и поддръжка, както и на останалите, които ни се довериха и подкрепяха децата при подготовката. Последните 3 седмици бяха много натоварени. Искам също да спомена, че снимки на нашите деца присъстват във всички национални медии, които отразиха събитието! Защото сме и най-красиви и слънчеви в жълтия ни екип!

Освен състезанието, събитието включваше и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите разгледаха различните щандове на най-големите школи по роботика. Сред тях бяха официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

Това е и най-големият фестивал за LEGO роботика, който се провежда в 110 страни в цял свят с милиони участници. Ключова цел на формата e насърчаването на любопитството и интереса на децата и младежите към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им по програмата, в реалния живот.

По същото време нашите програмисти се състезаваха на Финала на националното състезание IT Знайко, което се проведе в Пампорово на 19-21 април, продължаваме и на 26-28 април с по-малките програмисти. А с отборите ни по роботика Cyber Robo, Robo Clan и най-младият ни Robo Giga се готвим за националното „Роботика за България“. Припомням, че продължаваме записването на ученици за професионалния ни курс „Програмист“, който ще стартира в началото на юли. Освен, че ще завършат със Свидетелство за професионална квалификация, те ще бъдат на 2-седмично обучение в Португалия по програма „Еразъм“. Изискването е юли месец да имат завършен 10-и клас и с интерес към програмиране и технологии, без изисквания за ниво и знания. Записването е с попълване на формуляр: https://forms.gle/ufmbi31s5hLAybLu5

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак