17:41 | 26 април 24 3119

Механото отпразнува 99-та годишнина

Механото отпразнува 99-та годишнина / Новини от Казанлък

Днес Механото празнува! ПГ „Иван Хаджиенов“ отбеляза своята 99-та годишнина и стремглаво върви към създаването на вековна история! Тържествата започнаха с почетен караул от представители на Осми ученически гвардейски отряд и поднасяне на цветя и венци пред паметника на патрона на училището - Иван Хаджиенов от 61 Механизирана Стрямска бригада, бивши директори на училището, „Арсенал“ АД, "Крес - Д", „Капрони“ АД, СУ „Екзарх Антим I“, и от бивш председател на училищното настоятелство.

През 1917 г. Иван Хаджиенов дарява 1 000 000 златни лева за построяването и издръжката на модерно занаятчийско училище, а първите занятия в него се провеждат през 1925г.

Директорът на Техническото училище Мариана Демирева отправи тържествени слова пред присъстващите:„В навечерието на 100-годишния юбилей, ние, днешните хаджиеновци вървим смело и отговорно по стъпките на нашите предци. За всичките си 99 години училището върви към смели върхове, жъне успехи, но претърпява поражения за съжаление, има трудности, проблеми, които решава и преодолява. Днес с гордост заставаме до успелите бивши възпитаници на училището. Днес тези възпитаници управляват бизнеса, управляват икономиката, държавата или прославят родината зад пределите ѝ.“ Демирева благодари на всички съмишленици и гости и пожела здраве, всеотдайност и търпение.

От 2015г. до днес учениците на ПГ „Иван Хаджиенов“ се обучават в дуално обучение. За следващата учебна година Механото е единствената професионална гимназия от Старозагорска област, която ще продължи да обучава в тази форма, допълни директорът на гимназията. Тя поясно още, че гвардейският отряд и оркестър е единствен в региона.

Приветствие към най-младите хаджиеновци отправи и Духът на гимназията: „Отново е пролет и отново празнуваме. Аз съм Духът на Механото и съм дошъл да ви кажа, че всички технични, креативни и различни ученици са тук сред нас!“ Музикален поздрав отправи и Трети ученически духов оркестър.

С решение на педагогическия съвет беше връчено званието „Почетен хаджиеновец” на Върбан Танев, бивш директор за издигане на престижа на първото техническо училище в града. Грамота за "Достоен хаджиеновец" получи Анатоли Иванов от 12 клас, за участията си в национални и международни състезания по заваряване.

По време на тържеството бяха връчени грамоти на изявени ученици в национални състезания, олимпиади, спортни надпревари.

Почетни грамоти бяха раздадени на ученици, включили се в конкурсите „Аз обичам Механото” и „Талисман на специалността“ от представителите на журито – учителите Стефанка Илиева и Ани Тотева.

Механото за пореден път показаха различното, градивното и креативното. От дълго време кипи подготовка за 100 годишния юбилей. Приятели и съмишленици прегърнаха инициативата „Осиновяват идея“, която ще превърне училището в още по-желана територия. Екипът на Механото предложи всеки, които желае може да вземе участие в обновяването на училищното пространство с финансова помощ, доброволен труд или с нова идея.

Традиционно тържествения ден на хаджиеновци завърши с шествието "Парад на професиите", което премина по казанлъшките улици. Възпитаниците на Механото поднесоха цветя и отдадоха почит пред Паметника на загиналите воини в парк Розариум. Кратък празничен концерт изпълнен от ученическия духов оркестър в центъра на града даде финала на празненствата.

Още снимки от 99-то тържествено отбелязване от създаването на механо-техническото училище в Казанлък разгледайте в нашата Галерия

Гости на празничното тържество бяха 61 Механизирана Стрямска бригада полк. Мирослав Костадинов, Върбано Танев директор на Българо-германски център, Николай Спиров изп. Директор на ЮМТ, Румяна Крачева директор на „Крес-Д“, Владимир Чучумишев представител на "Арсенал" АД, Николай Куцаров представител на „Арсенал“ АД, Иван Кирилчев "Капрони" АД, Христо Гъдев дългогодишен директор на Механото, Кънчо Михов випуск 58, Евгени Чалъков художник-реставратор, представители на казанлъшки училища.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник, за предстоящия летен сезон, търси да назначи с атрактивно заплащане, следните позиции: Готвачи...

Работа 07/05/2024 гр.Казанлък
Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

15073 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

12250 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

7069 | 02 май 2024

С пролетно ястие Иван Звездев нагости шейновци и гости

4273 | 04 май 2024

Учениците от ППМГ “Никола Обрешков“ гр.Казанлък, завоюваха медали и купи в Национална олимпиада по информационни технологии

3579 | 02 май 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3554 | 02 май 2024

Момиче попадна в ареста след като нападна 38-годишна жена в обществена сграда

3404 | 30 април 2024

Катастрофа между “Киа“ и “Опел“ се размина без сериозно пострадали

3280 | 02 май 2024

„М+С Хидравлик“ АД успешно приключи изпълнението на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Подобряване на енергийната ефективност на М+С Хидравлик чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност”

2934 | 30 април 2024

На 4-ти май в с. Шейново стартира атрактивното “Балканче Крос“

2540 | 30 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак