18:54 | 20 май 24 2041

Световнопризнатият пастелист Дарина Янева представи своите живописни творби в Казанлък

Световнопризнатият пастелист Дарина Янева представи своите живописни творби в Казанлък / Новини от Казанлък

Световнопризнатият пастелист Дарина Янева представи своите живописни творби в две изложби. Завърнала се в родния Казанлък в навечерието на красивите празници, и част от Европейската нощ на музеите, тя презентира в Художествена галерия - Казанлък и филиалът къща-музей "Дечко Узунов", "Споделено тайнство" на мащабни платна, създадени специално за градската галерия, и камерната експозиция "Надникване през нежността".

Дарина Янева е единственият български артист, номиниран сред десетте най-добри пастелисти в света от престижното списание Pastel Artists International.

Приятели, съученици на Дарина и ценители на изкуството уважиха събитието, което бе и специален подарък за публиката по случай личен юбилеен празник на казанлъшката художничка.

Забележителна е способността на Янева да „запечатва“ усещането за момента върху малки рисунки, които с педантичност прехвърля на големия къс хартия.

Доказаната и призната авторка, оставяща безспорен принос и значимост за съвременното изкуство в България, съчетава в изложените си творби  в Града на розите балансираното творчество, съчетаващо любимата България и запомнящият се Китай, панорамата на Старопланинските склонове и източното влияние.

„Идеята за тази изложба се ражда след разговор с директора на Художествената галерия Пламен Петров. Изпитах едно особено чувство по мое собствено желание да направя нещо, което да е различно за тази галерия, за моя творчески път и за моя град, за моята връзка с пастела. Посветих се на идеята да направя тази специална изложба“, сподели с вълнение пред гостите си Янева.

Извънгабаритни произведения, красящи стените на Галерията, и отвеждащи към новопоставената постоянна експозиция, са специално създадени за събитието и мястото, събиращи в себе си величието на мащаба и силата на обектите.

„Споделено тайнство. Тайнството е в картините, процеса на създаването им, общуването с хората в галерията, приятелите, семейството, а най-хубавото е, че мога да го споделя с вас“, разкри художничката за наименованието на едната изложба.

Наречена „Надникване през нежността“, експозицията на творби, разположена в камерната зала на Дечкоузуновата къща, носи усещане за чистота, свобода без предели и хармония.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак