17:13 | 21 май 24 2064

Фотоизложбата „Избрано на 10-ти юбилеен фотосалон Плодвид 2023“ идва в Казанлък

Фотоизложбата „Избрано на 10-ти юбилеен фотосалон Плодвид 2023“ идва в Казанлък / Новини от Казанлък

След две изложби на открито в Пловдив на юбилейното издание на МФС Пловдив на площад „Римски стадион“ /19.08.2023 – 15.09.2023/ и на оградата на северния вход на Античен театър /30.09.2023 – 20.10.2023/, започва обиколката на класически изложби „Избрано на 10-ти юбилеен фотосалон Плодвид 2023“. Тя е експонирана в Държавен архив – Пловдив, галерия „ФОТОМОХ“ – Пловдив и арт пространства в градовете Разград, Кърджали, Стара Загора и Плевен. В момента от 20.04.2024 г. е на открито на площад „Свобода“ в гр. Русе.

Пътуващата изложба идва и в Казанлък. Тя ще бъде открита на 23-ти май от 18.00ч. в залата на Музея на фотографията.

В изложба са представени 80 наградени и останали в селекция фотографии.
 
Сред фотографиите има и по една на Пламен Петков и Иво Йорданов – автори от Казанлък, Ренета Кирилова, Димитър Узунов, Емил Енчев, Пенко Пенков, Радостин Димитров и Слави Котаров – автори от Стара Загора, Златко Латев от Хасково.

Фотосалон Пловдив се провежда за десета поредна година под патронажите на FIAP, HPS, НСФА и с подкрепа на Община Пловдив.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 8 до 10 юни 2023 г. За председател на журито тази година поканихме Пиерлуиджи Ризато, MFIAP, EFIAP/d3, Hon EFIAP, (Италия), а за членове: Димитрис Параскевакис, ESFIAP, EFIAP/s, EHPS/s, GPU Cr2 (Гърция), Мирослав Момински, EFIAP/g, Ивайло Сакелариев, EFIAP и Христо Димитров, AFIAP, резервен член – Теодора Димитрова, EFIAP. Журито разгледа и оцени постъпилите 5851 фотографии от 42 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция членовете избраха 1272 фотографии на 330 участника от 40 държави.

За втора година Най-добър автор в салона, който получава официалната светлосиня значка на FIAP е българин – Явор Мичев, EFIAP, от Русе.

Най-добрите фотографии спечелиха 196 индивидуални награди, 11 за автори и 3 за фотоклубове. Бяха отличени творбите на 133 автори от 29 държави.

Плакети:
• „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) е връчен на Абишек Бисак, AFIAP, EFIAP, HON.CPE, A.NPS ,IIG/P, HON.PESGSPC, IIG/S2,A.CPE от Индия;
• „Най-добре представил се чуждестранен автор“ – Йозеф Хиншерлиетнер, EFIAP, MVÖAV от Австрия;
• за най-добре представил се български автор – Юлий Василев, EFIAP/s;
• за най-добре представил се пловдивски автор – Минко Михайлов, EFIAP/s;
• за подгласника на голямата награда „Купата на салона“ е за фотография на Любомир Аргиров, EFIAP;
• „Най-добре представил се фотоклуб“ – India International Group, Индия
 
Най-високото отличие, Купата на X МФС Пловдив 2023 е за фотография на Мохамед Римон, EFIAP, FBPS, EUSPA HON.FICS HON.PESGSPC от Англия.

  В предизвикателството към млади автори (16 – 21 г.) се включиха младежи от Египет, Русия, Франция, Унгария, Оман и България.
 
  Общо 42 родни фототворци спечелиха 57 награди, като 10 от тях са медали – 7 златни, 1 сребърен и 2 бронзови.
  Техните творби ще достигнат до 42 държави чрез печатния албум, който по регламент получава всеки участник в конкурса.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак