11:23 | 22 май 24 1884

Ювелирни накити на панагюрските златари представиха в Исторически музей-Казанлък

Ювелирни накити на панагюрските златари представиха в Исторически музей-Казанлък / Новини от Казанлък

В камерната зала на Исторически музей „Искра“ гостува изложбата „Златарството в Панагюрище – традиция и развитие“. Експозицията представя дамски накити, а акцентът сред ювелирните бижута са пафтите от сребро с позлата. Изложбата е допълнена от постери, разказващи хронологично за златарството в България. Тя бе представена в деня на Св.Св. Константин и Елена, покровители на златарите, от директора на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов и уредниците Ирина Ботева и Петя Маноилова.

„С нашето гостуване търсим това, което ни обединява. Тук е Долината на тракийските царе, но един от шедьоврите, свързан с тракийското изкуство е прочутото панагюрско златно съкровище и малко по-старото от него сребърно съкровище“, каза доц. д-р Шопов.

В Панагюрище златарството има стара традиция. В навечерието на Априлското въстание 1876г. в Панагюрище има общо 563 занаятчийски работилници, 23 от които златарски. В тях са се произвеждали уникални бижута за всеки повод – раждане, сватба, старост и др. Традицията сред населението е била да се дари бижу за спомен, което се е смятало че  има пречистваща сила, да пази и съхранява. Майсторите са изработвали не само накити, но и черкови аутвар. Те са обединени в еснаф с обща каса, печат и устав.

Изложените артефакти в казанлъшкия музей показват прецизното и изящно изпълнение на находките. Често женските украшения са се изработвали чрез смесена техника. Майсторите са използвали бижутата за по-бедното съсловие от обществото чрез смесване на злато и примеси, при по-богатите често са обработвали благородните метали с изкусната и сложна техника филигран. Филигран е позната от векове. Тя се използва за изработването на фини изделия от тънка нишка. Занаятчиите са вплитали сребърни нишки в бижутата.

„Развитието на златарския занаят показват същността на българина, вкусът на българката“, подчерта доц. д-р Атанас Шопов.

Директорът на панагюрския музей разказа за достойната национална идея на златарите. В името на освобождението, те са готови да претъпят поражения в занаята. Залагат имущество и средства от еснафа, за да могат българите да се борят за свободата.

Сред изящните бижута, бяха разположени и трите въстанически лъвчета - кокарди. Панагюрските златари са се включили в подготовката на униформите на борците за свобода в на Априлското въстание. Кокардите са се изработвали чрез матрици с отливане или пресоване от златни турски лири, сребро, олово, бронз или месинг. Тези отличителни знаци са красели калпаците на войниците. В Панагюрския музей се пази и до днес златното лъвче от одеждите на Георги Нейчев. В панагюрска златарница е изработена сребърната кокарда за калимявката на поп Груйо Бански и Сребърния кръст от църквата „Св. Троица“ в с. Поибрене, носен от Хвърковата чета на Георги Бенковски, разкара Ирина Ботева.

Друг акцент в експозицията бяха множеството разнообразни пафти. Според сложността на изработка и материала, те са показвали имотното състояние на притежателката им.

Петя Маноилова допълни, че в миналото златарският занаят е бил сред предпочитаните професии. Той е породил и много имена – Златарев, Коруджиев.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36386 | 08 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9319 | 09 юни 2024

След акция на ГДБОП в Казанлък и страната, разбиха престъпна група, източила 800 000 лв. от банкови сметки на българи

8580 | 06 юни 2024

Научна конференция за предучилищното образование събра учители от цялата страна в Казанлък

7238 | 06 юни 2024

Над 800 метра мрежа извадиха от язовир “Жребчево“

6705 | 07 юни 2024

Служебното правителство отпуска 500 000 лева за ремонт на храм-паметника “Рождество Христово“ в град Шипка

6479 | 06 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

6033 | 11 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

4837 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4496 | 10 юни 2024

Откраднаха портмоне с близо 4000 лв. в него

3804 | 07 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак