11:44 | 28 май 24 2601

Стефан Саранеделчев става Почетен гражданин на Казанлък, а Ради Милев и Христо Ангелов вписват в Почетната книга на града

Стефан Саранеделчев става Почетен гражданин на Казанлък, а Ради Милев и Христо Ангелов вписват в Почетната книга на града / Новини от Казанлък

Краеведът, общественик и юрист Стефан Саранеделчев ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“, а спортистите Ради Милев и Христо Ангелов ще бъдат вписани в Почетната книга на града. Предложението за удостояване на Тодорка Петкова със званието "Почетен гражданин на Казанлък" отпадна от дневния ред. Решенията бяха гласувани по време на днешния заседание на местния парламент. 

Званията се присъждат по повод Празника на Казанлък и в съответствие с Наредбата за символиката на Община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на общината.

Предложенията за Стефан Саранеделчев и Ради Милев са постъпили в деловодството на Общински съвет - Казанлък от групата на общинските съветници от „Алтернативата на гражданите“, а това за Христо Ангелов е от инициативен комитет, председателстван от Жельо Желев в качеството му на председател на туристическо дружество „Орлово гнездо“.

Стефан Саранеделчев е роден през 1947 година в гр. Казанлък. Средното си образование завършва в тогавашния Техникум по механотехника и елекротехника, а през 1974 г. завършва право, в юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Трудовият му стаж започва, като стажант-съдия и завършва, като заместникпредседател на Окръжен съд Стара Загора. Стефан Саранеделчев има разностранни обществени занимания и интереси, свързани с патриотични идеи и инициативи. Има и редица изследвания в областта на историята, краезнанието и родознанието. Феноменална е неговата памет за исторически събития, личности и дати, които описва в своите книги, публикации и интервюта, и задълбочената му изследователска дейност на стари казанлъшки родове.

Ради Милев с основание може да се нарече заклет родолюбец - той винаги и навсякъде, у нас и в чужбина, бяга с националното знаме в ръка. За Националния празник на България 3-ти март бяга с националното знаме от гр. Казанлък до връх Шипка в продължение на повече от 30 години. Същото прави всяка година и за честванията на Хаджи Димитър и неговата чета на връх Бузлуджа. Със своята забележителна физическа подготовка и с издръжливостта си, демонстрирани чрез различни инициативи в гр. Казанлък, Ради допринася за издигане спортния имидж на града. Включва се в редица спортни надпревари за подрастващи с цел да привлече децата и младите хора в гр. Казанлък към спортуване и здравословен начин на живот.

От студент Христо Ангелов става член на Студентско туристическо дружество „Академик“ и усвоява топографски умения, които доказва с участие в състезания, а на по - късен етап, като треньор на спортно - туристически клубове в гр. Казанлък. Повече от 20 години е ръководител на спортен клуб „Орлово гнездо - 1957“, който осъществява представителна, трудна и ценна за туризма дейност с участие в състезания по ориентиране, организиране на походи и експедиции и планинска маркировка.

Предложение за удостояване на Тодорка Петкова със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ беше заложено за разглеждане в дневния ред на сесията. Точката беше предложена от Иван Лапчев от коалиция ПП-ДБ да отпадне, като предложението му беше подкрепено с 21 гласа "За". Петкова, която е председател на НЧ „Жар 2002“ на този етап няма да получи званието. От 2015 г. тя е член на Асоциацията на хореографите в България. Носител е на награда за ярки постижения и пронос към културния и духовен живот на Община Казанлък – 2018. През 2019 г, е номинирана за приза „Златна муза“ – престижни годишни награди за творци от различни жанрове в сфери на танцовото изкуство

Тържествено заседание Общински съвет - Казанлък, на което Стефан Саранеделчев ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на град Казанлък", а Ради Милев и Христо Ангелов ще бъдат вписани в Почетната книга на града ще се проведе на 31.05.2024 г. от 12:00 часа, в сградата на Исторически музей „Искра“ в гр. Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак