16:17 | 29 май 24 2847

„Книги за смет“ идва отново в Казанлък на 2 юни

„Книги за смет“ идва отново в Казанлък на 2 юни / Новини от Казанлък

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в  Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува на 2 юни (неделя) от 10:00 – 13:00 часа на паркингите на Kaufland в двата града. В Казанлък магазинът се намира на бул. „23-ти Шипченски пехотен полк“ № 153. 

Търговската верига Kaufland, която е домакин на събитието, подкрепя „Книги за смет“ като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Тази година „Книги за смет“ има нова кампания - колекционерска поредица, посветена на кирилицата – „Буквите, които ни свързват“ . В нея всяка книга започва с буква от азбуката и е със специален дизайн, дело на художника Филип Попов. Първите три книги, които ще бъдат раздадени, са „Албена“ (разкази за българската душевност) на Йордан Йовков, „Баба Яга“ (разкази и фейлетони) на Илф и Петров и „Веселият монах“ (сборник с разкази) на Елин Пелин. Останалите издания в кампанията „Книги за смет“ предлагат многообразие от жанрове за малки и големи.

Кампанията, която се превърна в най-голямата еко инициатива у нас в подкрепа на рециклирането и четенето едновременно, призовава желаещите да се включат, да носят само годна за рециклиране пластмаса - почистена от съдържание и смачкана. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и др. Без блистери от лекарства или туби от масла. Събраните отпадъци са рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

През 2024 г. кампанията ще се проведе в общо 10 български града. До момента тя се радва на огромен интерес в Благоевград, Русе, Пловдив и Бургас, където бяха събрани над 3.5 тона пластмаса. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак