13:01 | 26 април 12 7306

В КАЗАНЛЪК Е ИМАЛО ГЕРБ ОЩЕ 1923 ГОДИНА

В КАЗАНЛЪК Е ИМАЛО ГЕРБ ОЩЕ 1923 ГОДИНА / Новини от Казанлък

Още в ранните години на миналия век Казанлък е имал свой герб. За това свидетелстват грамоти, като най-старата, която намерихме е от 1923 година. Гербът е нарисуван от известния казанлъчанин Иван Енчев- Видю, като в него са преплетени основните символи на града ни: най-отдолу и с най-голяма площ е розата, а над нея са нарисувани река Тунджа, Тюрбето намиращо се до Тракийската гробница, над което е изобразена Стара планина. 

Над 88 на сто от участниците в  седмичната анкета на Kazanlak.Com  одобряват символите траки и рози и искат те да присъстват в новият герб на Казанлък. Една трета от тях  - 31,2% са на мнение, че тракийските символи и розите в новия знак трябва да са издържани по правилата на хералдиката, други 23,2 на сто не държат особено на науката за гербовете и нейните правила, но държат на досегашните символи в знака на Община Казанлък, сред които освен тракийката на трона – елемент от стенописите на Казанлъшката гробница и роза над нея са включени зъбно колело и  топ с плат.

За 32,8% от всички 314 гласували, по-същественият въпрос е защо изобщо ще се сменя герба. В подобен дух са и коментарите на потребителите на Kazanlak.Com, добавени под анкетата: „Целия Казанлък блести и точно до герба стигнахме да оправяме !!!“, „Защо да ни сменят герба? И сегашният си е хубав.“, „Казанлък отговаря: абе, вие нямате ли си дупки по пътищата за оправяне?“ , виж: http://www.kazanlak.com/poll-73.html.

Казанлъчани са свикнали и харесват най-вече като отличителен знак за града фрагмента от фреската в Казанлъшката гробница, изобразяващ тракийка седнала на трон. Символът бе избран и от БНБ за елемент от монета – изсечените през 2005 година монети от 50 стотинки са с гръб тракийката на трона, като между разположените околовръст 12 звезди и надписи „EU” и „БЪЛГАРИЯ“ е изобразена роза.

Защо Община Казанлък обявява конкурс за нови символи и какво е професионалното мнение за досегашните?

Попитахме Галина Стоянова – Кмет на Община Казанлък и тя сподели: "Хората занимаващи се с хералдика, заявиха твърдо, че това което използваме като герб може да бъде знак, но не и герб. Гербът е нещо много важно, защото той стои на знамето на Общината и на ключът на града ни и трябва да отговаря на правилата, които са за един герб. Знакът, който използваме в момента вероятно ще продължи да се използва от Община Казанлък, но не и като герб.  

Христо Генев – директор на Художествена галерия Казанлък също сподели мнението си за сегашния символ на град Казанлък: "В знака има множество символи, които са разхвърляни безразборно. Според мен и формата на самия знак е странна."

Общината набира проекти за символите на града до 2 юли, след което конкурсна комисия ще одобри новите визии на герба, знамето, символичния ключ на града, както и почетен знак, значка и огърлица, които се връчват от Кмета на официални церемонии.

На снимките: Действащият символ на град Казанлък, тракийката изобразена на монетата от 50 стотинки и грамота от 1923 година с герба на Казанлък - използван в началото на миналия век.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

”Лиди Лотос” търси служител Професионално почистване

”Лиди Лотос” търси служител Професионално почистване

Търсим ентусиазирани и отговорни лица за пълна или допълнителна заетост в екипа на Професионално почистване...

Работа 10/05/2024 гр.Казанлък
”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник търси да назначи за предстоящия летен сезон готвачи топла и студена кухня

”Аквапарк” Овощник, за предстоящия летен сезон, търси да назначи с атрактивно заплащане, следните позиции: Готвачи...

Работа 07/05/2024 гр.Казанлък
Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак