3815

Калашников е в болница, но планира нов АК-12

Съобщенията за рязкото влошаване на здравословното състояние на Михаил Калашников са преувеличени, съобщи днес Гласът на Русия. Преди една седмица се появиха съобщения по повод здравето на „бащата” на най-известния автомат в света АК-47. Бе съобщавано, че Калашников бил в реанимация, след което бил настанен в болница.

Според личния му биограф Ужанов, конструкторът всъщност е на планов преглед в една от болниците на град Ижевск. Разбира се, човек на 93 години не може да няма проблеми със здравето, но самочувствието му е добро, той е бодър, продължава да се занимава с обществена дейност. Ужанов съобщил, че вчера е разговарял с Калашников по повод един нов патриотичен проект.

Правителството на Русия е решило на базата на Ижевските заводи и конструкторските бюра да образува „Концерн Калашников”, казва главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко. В началото на декември в Русия е изпитан прототип на най-новия автомат Калашников – АК-12. Държавните изпитания са насрочени за средата на идната година. След това автоматът ще бъде приет на въоръжение от руски силови ведомства.

Известният по целия свят АК-47 се използва вече над 60 години, и затова нови образци сега са просто необходими на Русия, казва вицепрезидентът на Академията за геополитически науки Константин Сивков: „Мисля, че автомат АК-12 достойно ще смени АК-47 и на международния пазар за оръжия. Той ще е напълно конкурентноспособен на всички аналогични типове стрелково оръжие. Надявам се, че той ще повтори съкрушителния успех на АК-47.” Но от Ижевския завод опровергават слуховете, че министерството на отбраната уж решило да се откаже от АК-47 в полза на чуждестранни образци. Нищо подобно. Ведомството отказа да купува АК, но не се отказа от самите автомати, защото те ще бъдат модернизирани, съобщава Гласът на Русия.

Автоматите Калашников се произвеждат, освен в Русия, и в Китай, и в Източна Европа, и в Латинска Америка. Общо са произведени над 70 милиона автомати Калашников различна модификация. Различни версии такова оръжие имат армиите на 50 страни.

Но според самия Михаил Калашников най-качественото производство на АК-47 си остава това от завод „Арсенал” в Казанлък, който  Калашников посети последно преди 15 години.

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак