Kazanlak.Com

02 февруари, четвъртък

02 февруари, четвъртък

✝ Сретение Господне

Петльовден - Ден на мъжката челяд

След като се изпълнили 8-те дни от раждането на Богомладенеца, Той бил обрязан съгласно изискването на закона (Лев. 12:3), при което Му било дадено името Иисус, което значи „Спасител", „наречено от Ангела, преди да се зачене Той в утробата" (Лука 2:22)

Според Мойсеевия закон жената, която е родила младенец от мъжки пол, се считала за нечиста в течение на 40 дни (а ако се е родило момиче - в течение на 80 дни). На 40-я ден тя трябвало да принесе в храма жертва всесъжение (едногодишно агне) и жертва за грях (гълъбче или гургулица), в случай на бедност - две гургулици или гълъбчета, за всяка жертва по едно. В изпълнение на Мойсеевия закон за очистването Пресвета Дева Мария и Йосиф донесли също така и Младенеца в Йерусалим, „за да Го представят пред Господа, както е писано в закона Господен, че всяко мъжко, което разтваря утроба, ще бъде посветено Господу" (Лука 2:22-23), като внесат за Него откуп от пет сикли. По силата на този закон във възпоменание за това, че в нощта преди излизането на евреите от Египет Ангел Господен изтребил всички египетски първородни, всички еврейски първородни момчета трябвало да бъдат посветени на служение Богу при храма. С течение на времето, когато за това служение било отделено само Левиевото коляно, първенците започнали да се освобождават от това служение след специален откуп от пет сребърни сикли (Числ. 18:16). От евангелието се вижда, че Пресветата Дева и Йосиф принесли жертва две гълъбчета - като бедни хора.

*Зимна Богородица

11:00 парк Тюлбе
„Музикално безсмъртие” – музикално-поетична композиция посветена на 121 години от смъртта на Емануил Манолов

18:00 НЧ „Искра”
„Поклон, учителю” – Концерт в памет на Емануил Манолов

Вълчи празници - 1, 2 и 3 февруари

Световен ден на влажните зони и водолюбивите птици

Ден на оптимистите

Ден на кучешкият впряг

Ден на таралежа

Ден на мармота

08:00-24:00 ГУЦ „Тюлбето”
Учебни стрелби със стрелково оръжие, бойни машини и артилерийска материална част
Не се допускат хора, машини и животни в района, с цел предотвратяване на нещастни случаи


Питаме Казанлък:

Кой според вас е най-българския празник?

Закови си вотЪ

Обяви от Казанлък

Имоти (1061) Работа (151) Разни (11) Автомобили, авточасти (8) Домашни любимци (3) Електро и битови уреди (2) Селско стопанство (1) Изкуство (1)
покажи всички категории
RSS абонамент за новините Новините по email

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.63374