4843

17 март, неделя

Сирни заговезни

Сирни заговезни (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората). Многобройните му названия са свързани с типичната за празника обредност. Чества се винаги в неделя, 49 дена (седем седмици) преди Великден. Това е последният ден преди Великия пост, в който могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н.

До вечерята на Сирни заговезни трябва да завърши обичаят „прошка“, изпълняван през цялата Сирна неделя. По-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри, и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционни реплики: „Прощавай, мале, тате...“. „Просто да ти е, Господ да прощава“ е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка (в някои райони на западните територии, населени с българско население, го наричат „Прочка“). Без прошка не може да се заговее.

Заговезнишкият огън е основен елемент от празника, разпространен навред, в различни варианти. Вечерта се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат от мъжете. Според народните вярвания кракът на когото е минал през огъня става неуязвим за змийско ухапване.

17:00 площад "Севтополис"
Хора за хората

17:30 Село Бузовград
„Сирни Заговезни" - традиции и обичаи

18:00 Град Крън (до Стадиона)
„Сирни Заговезни" - традиции и обичаи

18:30 Етнографски комплекс "Кулата" 
Сирни Заговезни / Поклади

18:30 Село Енина, източен край (ул.,,Демир Кърлешев")
„Сирни Заговезни" - традиции и обичаи

Денят на Свети Патрик

† Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Преп. Алексий, човек Божи. (На вечернята се извършва взаимно опрощение) Начало на Великия пост

Именници: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

 

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак