Мариана Демирева: Успехът идва със силен екип и много работа

Казанлък - Вашият виртуален град - Kazanlak.Com

Най-важното е децата да идват с желание на училище, казва директорът на ПГ „Иван Хаджиенов” и ново лице в групата Експерти за Казанлък

Всеки град има своите емблеми – туристически обекти, природни забележителности, културни паметници, личности, митологии, история. Казанлък обаче се отличава и със своите образователни икони – ПМГ „Никола Обрешков” и ПГ „Иван Хаджиенов” (или „Механото”), които през годините създават и изграждат работници и ръководни кадри за предприятията в един от най-индустриализираните градове в България. От три години Мариана Демирева е не просто част от една от образователните икони, но без съмнение може да бъде определена като неин спасител и вдъхновител за нов живот. Действа едновременно с прецизност и с размах. Обръща внимание на малките детайли, но успешно ръководи и мащабните проекти. Днес ПГ „Иван Хаджиенов” е едно уютно, подредено и все по-привлекателно за младежите място. Едва три години след като бе на ръба на пропастта. Държи да говорим за успехите на гимназията в множествено число. „Екипът е всичко, ако със специалистите от ръководството и учителския колектив не действахме в синхрон и с вдъхновение, резултатите нямаше да дойдат”, казва Демирева. За успехите, за трудностите, за бъдещето на децата и подготовката на кадри за местното производство – разказва директорът на ПГ „Иван Хаджиенов” специално за „Трибуна Арсенал”.

Г-жо Демирева, поехте Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ в период, в който авторитетът на училището бе сринат до нулата. Какво постигнахте за тези три директорски години?

През 2012 година, когато с моя екип оглавихме училището-емблема за града, то беше пред закриване. Това не е тайна. Нямаше финанси, нямаше база. Беше голяма риск да се поеме управлението в този момент. Затова често се шегувам като казвам, че ние нямахме време да развиваме училището по известната американска програма „Стъпка по Стъпка“, а трябваше да стъпим на трамплина и буквално да полетим. Изключително съм благодарна на целия екип, който повярва, че промяната е възможна. Успяхме да променим общественото мнение, което бе най-трудното – да започнат да идват деца, които искат да се научат и родителите да не гледат с лошо око на нашата гимназия. Трябваше да работим във всички посоки и то на бързи обороти – работа по проекти, по национални програми, подобряване на материалните бази във всички посоки – първо покрив, после коридори, зали, кабинети, двора.

Какви трудности срещахте?

Едно от най-трудните неща беше да обясним, че наистина се нуждаем от средствата. Причината е, че отговорните органи се чудеха дали е уместно да се влагат средства в училище, в което няма ученици и славата му отдавна е залязла.

Подобряването на материалната база на „Механото” е видимо. С това ли започнахте изчистването на имиджа на професионалната гимназия?

Работим по проект за модернизиране на професионалното образование. Успяхме да оборудваме един кабинет по „Машини и системи“, за който разполагаме с чисто нова цифрово-програмна машина. Предстои оборудването на кабинет по „Мехатроника“. Освен това по програмата „Информационни и комуникационни технологии в образованието” успяхме да обзаведем два компютърни кабинета, а по проект „Професионално образвание“ осигурихме сътрудничество с работодатели от калибъра на Microsoft. В сградата имаме и кабинети за практическо обучение по специалност „Компютърни техники“. В тази посока смятам, че сме постигнали част от целите си, след като имаме качествени учители, ученици и база.

Освен към подобряване на материалната база, накъде насочихте усилията си?

Поставихме на нова основа приемната кампания, защото колкото и прекрасна да е една материална база, най-големият капитал на всяка институция, са личностите в нея. Когато няма хора, няма как да се случват нещата. Затова променихме начина на прием. Въпреки редица противоречиви мнения, с много усилия за учебната 2012/13 година въведохме нова специалност „Строителство и архитектура“. Получихме подкрепата на фирмите от машиностроителния и строителния бранш, подкрепата на общината, бюрото на труда, РИО и МОН. През последната 2013/14 година приехме две паралелки след 7-ми клас и една след 8-и. Дотогава имахме една паралелка след 7-и клас и една след 8-и. Миналата учебна година се оказа много успешна и защото с изключителната помощ и инициативност на Николай Ибушев и подкрепата на областна управа, разкрихме още една специалност - „Мехатроника“ с прием след 8-и клас. Тя е насочена изключително към подготовката на кадри за машиностроенето. Така към момента имаме две паралелки с прием след 7-и и две след 8-и клас, като специалностите след 7-и клас са със засилено изучаване на английски език.

След този сериозен скок в стабилизирането на гимназията, какви са актуалните проекти и цели?

Вече спокойно взимаме участие по европейски проекти и национални програми. И тук говорим за програми, които са не са насочени само към подобрение на материалната среда, а и в посока нови възможности за учениците – за обучение, придобиване на компетенции, надграждане и развитие. Целта ни е нашите ученици след завършване и придобиване на сертификата за професионална квалификация да имат много отворени врати. Самите ученици имат желание да участват в голям брой национални конкурси и това им доставя удоволствие. През лятото на тази учебна година ще изпратим 20 ученика на обучение в Дрезден. Това се превърна в традиция и участваме за трета поредна година. От там учениците получават сертификати за преминатото обучение.

Както споменах, беше много трудно да променим мнението на хората за училището, но през последната година е факт, че учениците ни се гордеят, което много ме ласкае. Ние искаме децата да се чувстват добре, защото простичката формула за щастие е да се прибираш с желание вкъщи и да отиваш с желание на работа. Важи за всички възрасти.

Въвеждате дуалното обучение и в тази посока сте едни от първите в България.

Стремим се през всичките три години да развиваме училището в синхрон с политиката на общината и с бизнеса. С тяхна помощ се надявам заедно да успеем да създаваме и задържаме кадри за местната икономика. Приятно е, че миналата година наши ученици, които записаха задочно обучение, получиха покана от ковачницата на кадри „Арсенал” за работа. Сега с настъпващото дуално обучение по всяка вероятност броят на заетите ще се увеличи. Иска ми се да прогнозирам, че нещата вървят в правилна насока. Учениците изключително много се радват, че ще постъпят на работа, защото трудът, който полагат ще им бъде възнаграден.

Между другото с „Арсенал” сме в много близки отношения в посока на практическото обучение на учениците. Когато направихме новата специалност „Мехатроника” господин Ибушев каза: „Предоставям цялата база на „Арсенал” за обучение на учениците“. Това наистина е една широко отворена врата, която дава големи възможности за децата ни.

Имате ли вече изяснена формула на успеха? Правили ли сте равносметка кое стои в основата на възраждането на „Механото”?

В основата на успехите ни стои на първо място екипът. Не случайно винаги говоря за успехите на гимназията в множествено число. Държа да го подчертая – без ръководния екип на гимназията, без опитните и по-младите колеги учители, днес „Механото” можеше не просто да не е привлекателно за учениците, но най-вероятно щеше да е част от историята.

Много активно е и училищното ни настоятелство. Няма как да не обърна внимание на този орган, който подпомага изключително много дейността ни. Сериозна помощ получаваме и от големите предприятия в общината – „Арсенал”, „М+С Хидравлик” и „Гуала Клоуджърс”.

Когато сме заедно сме по-силни и успяваме повече. Всички се раздават максимално, за да може с общи усилия да постигнем целите си.

Вие сте нов член в групата на Експерти за Казанлък. Какво Ви накара да отговорите положително на поканата на г-н Ибушев да се включите в листата с кандидати за общински съветници?

Когато прочетох биографиите на Експертите ми направи изключително приятно впечатление, че половината от тях са завършили ПМГ „Никола Обрешков”, а почти всички останали са възпитаници на „Механото”. Определено това не е случайно. Това бяха най-авторитетните училища. Школата беше много силна и тази ковачница на кадри е подготвила хора, които са оценени навсякъде.

След като се чух с господин Ибушев и той отправи поканата си да се включа в групата на Експерти за Казанлък се почувствах много поласкана. Причината е това, че съм била забелязана и най-вече оценена. Според мен листата е изключително силна. Хората, които са в нея, са опитни и експерти в областта си. Впечатлена бях и от каузата, че парите от заплати в Общинския съвет отиват за хората, благодарение на дарителската дейност, която Експерти развиват. Дори си мисля, че е време управляващите да почерпят опит отдолу, защото местните експерти дават образец за подражание в национален план.

 

Предизборен щаб "ЕКСПЕРТИ ЗА КАЗАНЛЪК"

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Николай Ибушев Николай Ибушев

Изпълнителен директор на „Арсенал” Роден на 01.10.1949 г. Завършва Политехническия университет в Тула, Русия, специално...

Янко Запрянов Янко Запрянов

Директор Технологично и иновационно оборудване в „Арсенал” Роден на 27.10.1950 г. Завършва Технически университет Софи...

Цветан Шиков Цветан Шиков

Ръководител Проектиране, инвестиции и строителство в „Арсенал” Роден на 25.01.1953 г. Завършва ВИСИ, специалност Строит...

Драгомир Петков Драгомир Петков

Търговски пълномощник в „Общинска банка” АД – ФЦ Казанлък Роден на 06.08.1963 г. Завършва специалност Икономика и управ...

Красимира Харизанова Красимира Харизанова

Управител на „Дженерали” – Казанлък Родена на 13.08.1955 г. Завършва Технически университет София, специалност Автомат...

Добрин Драгнев Добрин Драгнев

Главен счетоводител на „Арсенал” Роден на 26.08.1970 г. Завършва ВИНС Варна, специалност Счетоводство и контрол. Магист...

Владимир Чучумишев Владимир Чучумишев

Ръководител Техническо развитие в „Арсенал” Роден на 01.07.1960 г. Завършва Политехническия университет в Тула, Русия. ...

Мариета Пепелешкова Мариета Пепелешкова

Адвокат, Адвокатска колегия – Стара Загора Родена на 17.09.1971 г. Завършва магистърска степен по Право в юридическия фа...

Нанчо Видев Нанчо Видев

Експерт регионално развитие, икономика и екология Роден на 23.09.1948 г. Завършва две висши образования – Химик и учител ...

Ивелин Недялков Ивелин Недялков

Архитект Роден на 08.05.1958 г. Възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков”. Завършил е Архитектура и семестриално аспирантура ...

Даниела Хубенова Даниела Хубенова

Собственик на езиков център „Виста” Родена на 19.03.1967 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1993 г. Англи...

Красимир Дамянов Красимир Дамянов

Директор на ПМГ „Никола Обрешков” Роден на 06.06.1971 г. Завършва ПМГ „Никола Обрешков“ Казанлък. През 1994 г. се дипломир...

Атанас Бозов Атанас Бозов

Председател на КНСБ в „Арсенал” Роден на 26.05.1943 г. Завършва ВШПД Москва, специалност Икономика на труда. В периода 1980...

Христо Стоянов Христо Стоянов

Ръководител на „Дом на културата” Роден на 05.02.1952 г. Завършва Институт за музикални и хореографски кадри в София, Ак...

Танчо Михайлов Танчо Михайлов

Управител на „Гуала Клоужърс България“ и „Даник“ АД Роден на 19.11.1960 г. Завършва Харковски политехнически институт,...

Елена Гамова Елена Гамова

Изпълнителен директор на „Кремона-България” ЕООД Родена на 09.03. 1968 г. Завършва специалност Английска филология във ...

Красимир Папазов Красимир Папазов

Ръководител Безопасност и здраве при работа в „Арсенал” Роден на 28.05.1959 г.  Възпитаник на ТМТ „Цвятко Радойнов“ Ка...

Любомир Лалев Любомир Лалев

Председател на КТ „Подкрепа” в „Арсенал” Роден на 10.02.1964 г. Завършва Техническия университет в Пловдив, специалнос...

Мариана Демирева Мариана Демирева

Директор на ПГ „Иван Хаджиенов” Родена на 12.07.1959 г. Завършила е висшето си образование в СУ „Св. Климент Охридски”, ...

Иван Дочев Иван Дочев

Предприемач Роден на 23.09.1946 г. Получава висше икономическо образование в АОНСУ София. Доктор е на икономическите нау...

Петър Щирянов Петър Щирянов

Директор на Завод 5 в „Арсенал” Роден на 04.08.1952 г. Завършил е висшето си образование в ПТУ „Ангел Кънчев“ Русе. От 1973 ...

Петър Веков Петър Веков

Изпълнителен директор на „Долината на розите“ АД Роден на 02.03.1954 г. Завършва ВМЕИ София. В периода 1979-1991 г. работи в „...

Пламен Стайков Пламен Стайков

Управител на Застрахователен брокер „Терес Чойс“ Роден на 08.06.1971 г. Завършва УНСС, специалност Икономика и управлен...

Делян Тенев Делян Тенев

Технически директор в „PRESS TV” и радио „Вис Виталис” Роден на 01.03.1970 г. Завършва средно специално училище по Морски и...

Албена Петрова Албена Петрова

Директор на „Алианц Банк България” АД – БЦ Казанлък Родена на 15.07.1969 г. Магистър от Технически университет Варна, сп...

Георги Добрев Георги Добрев

Директор на Завод 3 в „Арсенал” Роден на 09.12.1960 г. Завършва Технологичен институт в Санкт Петербург, Русия. В периода ...

Петър Кръстев Петър Кръстев

Директор на „Търговска банка Д” АД – БЦ Казанлък Роден на 29.01.1969 г. Бакалавър по Финанси и магистър по Финансов мени...

Антония Славова Антония Славова

Управител на транспортно-туристическа агенция Родена на 04.06.1962 г. През 1990 г. завършва специалност Технология на мета...

Денчо Христов Денчо Христов

Управител на „Елмонт” ЕООД Роден на 03.02.1949 г. През 1968 г. завършва Техникум по механотехника „Цвятко Радойнов” Казан...

Павлина Делчева Павлина Делчева

Ръководител на ЗАД „Виктория” – офис Казанлък Родена на 23.08.1978 г. Завършила е Застрахователно и социално дело във В...

Петър Кирев Петър Кирев

Управител на „Промон 54” ЕООД Роден на 05.07.1948 г. Завършил е Техникум по металотехника в Казанлък. В края на 1969 г. постъ...

д-р Апостол Терзиев д-р Апостол Терзиев

Завеждащ Филиал за спешна медицинска помощ Казанлък Роден на 05.04.1964 г. Завършил е Медицина в Тракийски университет С...

Билян Тошков Билян Тошков

Директор на Завод 2 в „Арсенал” Роден на 01.05.1979 г. Завършил е Тулски държавен университет, Русия, специалност Техноло...

Станка Костова Станка Костова

Ръководител на лабораторията на Завод 3 в „Арсенал” Родена на 31.05.1961 г. Възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков” и Пловд...

Йордан Игнатов Йордан Игнатов

Главен секретар в Казанлъшка търговско-промишлена палата Роден на 9.05.1949 г. Завършил е Технически университет София, ...

Любомира Абдишева Любомира Абдишева

Директор на ОУ „Георги Кирков” Родена на 09.02.1970 г. Магистър машинен инженер от Технически университет „Ангел Кънче...

Венко Юнаков Венко Юнаков

Дизайнер Роден на 14.11.1961 г. Завършва ВИИИ „Николай Павлович”, специалност Дизайн. Има редица участия в национални из...

 -    - Kazanlak.Com

ПОВЕЧЕ ЗА КАЗАНЛЪК ПОВЕЧЕ ЗА КАЗАНЛЪК
Експерти за Казанлък ви канят на концерт Експерти за Казанлък ви канят на концерт
Чл.кор. на БАН проф. Димитър Димитров: „Експерти за Казанлък“ е будната съвест в Общинския  съвет Чл.кор. на БАН проф. Димитър Димитров: „Експерти за Казанлък“ е будната съвест в Общинския съвет
Мариана Демирева: Успехът идва със силен екип и много работа Мариана Демирева: Успехът идва със силен екип и много работа
Владимир Чучумишев: Всеотдайно за образованието и младежите, за науката и спорта Владимир Чучумишев: Всеотдайно за образованието и младежите, за науката и спорта
Малин Кръстев и Геро: Гласувайте с глави, не с джобове Малин Кръстев и Геро: Гласувайте с глави, не с джобове
Без високата избирателна активност няма  експертен и работещ Общински съвет Без високата избирателна активност няма експертен и работещ Общински съвет
Красимир Дамянов: Експерти за Казанлък разрешават създадени от политиците проблеми Красимир Дамянов: Експерти за Казанлък разрешават създадени от политиците проблеми
Николай Ибушев към бизнеса: Ще продължим да работим заедно и да развиваме Казанлък Николай Ибушев към бизнеса: Ще продължим да работим заедно и да развиваме Казанлък
Открито за повече Eксперти в Общинския съвет Открито за повече Eксперти в Общинския съвет
Павлина Делчева: Да си част от Експерти за Казaнлък е огромно признание Павлина Делчева: Да си част от Експерти за Казaнлък е огромно признание
Янко Запрянов: Експерти за Казанлък продължава да е символът на промяната Янко Запрянов: Експерти за Казанлък продължава да е символът на промяната
Експерти за Казанлък публикуваха отчета си за свършената работа Експерти за Казанлък публикуваха отчета си за свършената работа
Ибушев: Повече Експерти в Общинския съвет - повече добри решения за Казанлък Ибушев: Повече Експерти в Общинския съвет - повече добри решения за Казанлък

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.07351