13:21 | 11 март 15 5337

Журналисти срещу скобаджии: Обжалване, епизод 2

Журналисти срещу скобаджии: Обжалване, епизод 2 / Новини от Казанлък

Както ви обещахме, в репортажа от понеделник, за заскобването, което считаме за неправилно: Общинските скобаджии срещу журналистите: Законно ли е незаконното паркиране? ви държим в течение с подробности за разитието на ситуацията след наложените ни глоби от по 10 лв. от общинското звено за кратковременно паркиране.

Посъветвахме се с юристи, оказа се, че по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) следва да си подадем жалбите до съда чрез наказалия ни орган – Община Казанлък.

Написахме си жалбите - една от името на Красимира Стоянова и другата от името на Георги Стоянов, всеки със съответния номер квитанция, с която бе глобен. Разпечатахме всяка жалба в 3 екземпляра. Приложихме към всеки еземпляр и по 1 бр. копие на съответната квитанция, която ни издадоха общинските служители след заплащането на глобата от 10 лв. Подписахме се под ксерокс-копието на квитанцията с „Вярно с оригинала!” и ги внесохме в деловодството на гише ЖАЛБИ в административния център на Община Казанлък – на партера. Отбелязваме, че служителката беше изключително любезна и усмихната, даде ни входящи номера на третия екземпляр, който ще пазим до образуването или отказа от образуване на дело по нашите два случая от Районния съд.

Описваме ви процедурата и ви прилагаме видео и снимки за реда, по който минаваме, както и пълния текст на едната жалба (другият е същият, с променени данни и в мъжки род, разбира се). Могат да ви послужат за пример, ако счетете занапред, че сте потърпевши от друго или подобно административно наказание. Имайте предвид, че жалба може да подадете не по-късно от 7 дни след глобяването ви.

По стечение на обстоятелставата, на излизане от Общината се срещнахме пред сградата с двата екипа общински скобаджии. Общинският служител, който онзи ден нямаше бадж, тъй като бил новобранец, ни показа, че вече има обозначителен бадж. Разказахме на скобаджиите как сме подали жалба, какво е съдържанието й и си поговорихме 10-на минути като съграждани, на тема паркиране и пътни знаци – на кои още улици в града са от лявата страна, къде липсва маркировака и не отговарят на наредбата паркоместата и т.н.

По отношение на обжалването, сега започваме да чакаме отговори на институциите. Веднага щом някой ни отговори, ще ви съобщим.

kazanlak.com

 


Ето текста на жалбата:

Чрез
ОБЩИНА КАЗАНЛЪК


До
РАЙОНЕН СЪД – гр.Казанлък

 

ЖАЛБА

От Красимира Стефанова Стоянова, 
с постоянен адрес-гр.Казанлък,
ул. „…” № …
ЕГН ………...


Срещу : Квитанция за наложена глоба № 0000123947, издадена от Община Казанлък


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ ,

На 09.03.2015 год. бях санкционирана от служител на Община Казанлък, за това че съм паркирала автомобила си в зона за кратковременно паркиране, без да съм се самотаксувала. На предната лява гума на автомобила ми беше поставена скоба, за ограничаване на движението.
Възраженията ми срещу наложената ми санкция са следните:
Не ми е съставен акт за установяване на административно нарушение, въпреки че отказах да заплатя глобата. Съгласно разпоредбата на чл.27 ал.7 от НАРЕДБА № 30 ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК, издадена от Общински съвет-Казанлък, в такива случаи, административно наказващия орган издава АУАН. Това обстоятелство ми стана известно по-късно, след като се запознах в детайли със съдържанието на цитираната Наредба.
В квитанцията няма указания пред кого и в какъв срок може да се обжалва документа, което нарушава правото ми на защита. На нежеланието ми да заплатя санкцията, служителката ми отговори, че трябва да платя глобата и тогава да подам жалба в съда.
В издадения ми документ „Квитанция №  0000123947” не се съдържат никакви реквизити, които по категоричен и безспорен начин да установят факта на извършване на нарушение и правната квалификация, която съм нарушила. На мястото, в което трябва да се посочат три имена и адрес на санкционирания, служителят на Община Казанлък е записал регистрационен номер и марка на автомобила.Няма посочено време и място на извършване на нарушението, нито при какви обстоятелства е открито.
Няма данни за лицето, което е събрало глобата, освен един положен подпис.
На квитанцията има печат на главния счетоводител на Община Казанлък.Заявявам, че познавам визуално главния счетоводител на общината и категорично мога да заявя, че не съм заплатила санкцията на нея.

Възразявам срещу наложената ми глоба, по следните съображения:
На 09.03.2015 год. , автомобилът ми бе паркиран на ул. „Петко Стайнов” в гр.Казанлък.  Улицата е еднопосочна в посока север-юг. На входа на улицата, от кръстовището с бул. „ 23- ти Пехотен Шипченски полк” , нито в продължението и, след кръстовището с ул.”Иван Вазов” няма знак, че паркирането е забранено, нито пък има знак, указващ, че улица „Петко Стайнов” попада в зоната за кратковременно паркиране. Съгласно изискванията на  чл. 40 ал.1 от Правилника за прилагане на ЗДвП, „Пътните знаци се поставят от дясната страна на пътя срещу посоката на движението така, че да бъдат лесно разпознавани и своевременно възприемани от участниците в движението. Всеки знак, поставен отдясно, може да бъде повторен над или на другата страна на пътя, когато местните условия са такива, че съществува опасност той да не бъде забелязан своевременно”. Липсата на знак, който да указва, че улицата  е забранена за паркиране и попада в зона за кратковременно паркиране, лишава мен и останалите участници в движение от информация за организацията на паркирането в града.
Освен разпоредбата на чл. 40 ал.1 от ППЗДвП, Наредба № 30, също регламентира начина  по който следва да се обозначат зоните за кратковременно паркиране, както следва: чл. 14 ал.8 „Зоните с режим за кратковременно паркиране се сигнализират с пътен знак, табела и маркировка, отговаряща на разпоредбите на настоящата наредба и действащите нормативни актове.”. Такова обозначаване в случая липсва и това е установено в телевизионен репортаж на Пресс ТВ, както и в репортаж на сайта Казанлък.ком (www.kazanlak.com).
Предвид изложеното, за мен е налице правен интерес от водене на настоящото дело. Допълнителни съображения по незаконосъобразността на наложената ми глоба ще изложа в съдебно заседание.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ ,
Моля, да образувате съответното производство и след като се убедите в истинността на твърдените от мен обстоятелства да постановите съдебен акт, с който да отмените наложената ми глоба в размер на 10 лв. , заплатени в полза на Община Казанлък с квитанция № 0000123947.
Искания по доказателствата:
Представям и моля да приемете копие на квитанция № 0000123947.
Моля, служебно да изискате от Пресс ТВ и сайта Казанлък.ком (www.kazanlak.com) видео материалите, заснети от тях, във връзка с налагане на санкцията.

 

С уважение,
Красимира Стоянова
/подпис/

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак