11:28 | 04 ноември 15 3646

Павел баня ще има нов председател на ОбС в понеделник

Павел баня ще има нов председател на ОбС в понеделник / Новини от Казанлък

Новоизбраните общински съвети и кметове полагат клетва по график в присъствието на старозагорския областен управител. В петък, 6 ноември съседните по-малки общини Мъглиж, Николаево и Гурково ще положат клетва и ще изберат председатели на общинските си съвети. Утре са тържествените първи сесии на Стара Загора и Раднево, а днес  - на Чирпан, Опан и Братя Даскалови.

За понеделник 9 ноември са насрочени церемониите, в 9:30 в Казанлък и в 12:00 - в Павел баня.

Първото заседание на новия павелбански местен парламент ще председателства най-възрастният от избраните съветници. Това е Димитър Калинков от БСП. „Заклех се!“ след него ще повторят  преизбраният за 4-и път за кмет на Павел баня Станимир Радевски и новоизбраните 17 общински съветници, сред които е и главният му опонент за кметския стол – Иса Бесоолу от ДПС.

Досегашната председателка на Общинския съвет в Павел баня Христина Петрова не е сред новоизбраните старейшини. Така в понеделник павелбанските местни депутати ще имат за задача да изберат нов председател на Общинския съвет. По правилник това ще стане с тайно гласуване, като за избран ще бъде определен кандидата събрал поне 9 гласа  - обикновено мнозинство. За нов председател на Общинският съвет на Павел баня ще гласуват 8 съветника от ДПС, 4-ма от коалицията на Радевски, 3-ма от ГЕРБ и 2-ма от БСП.

Иса Бесоолу загуби изборите от Станимир Радевски с едва 39 гласа разлика. След като ОИК отхвърли жалбите на ДПС за повторно преброяване на бюлетините в нощта на изборите, днес партията внася  чрез ОИК в Административния съд в Стара Загора искането си за преглеждане една по една на 8-те хиляди получени бюлетини за двамата кандидати и отчетените като недействителни гласове.  Според ДПС застъпници при броенето в секциите някои бюлетини са били неправилно отчитани като недействителни , а други пък, неотговарящи на правилата били зачетени за действителни. ОИК има тридневен срок да изпрати жалбата до Административния съд, като той трябва да насрочи открито заседание по нея в 7-дневен срок и до 14 дни да се произнесе окончателно.

Така  в близките две - три седмици павелбанци ще са в очакване да разберат дали няма да настъпят промени в градоначалника на курортния град за следващите 4 години. През това време, още този понеделник Станимир Радевски ще положи клетва и ще встъпи в длъжност кмет. И в същото заседание Общинският съвет е вероятно да избере за свой председател Иса Бесоолу.  Но ако АС реши да има повторно преброяване и то докаже повече гласове за Иса Бесоолу, то той ще трябва да се оттегли от ОбС, за да стане кмет. 

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак