13:54 | 06 януари 17 17220

23 годишният програмист Тодор Куртев спаси кръста в Казанлък / ВИДЕО

23 годишният програмист Тодор Куртев спаси кръста в Казанлък / ВИДЕО / Новини от Казанлък

За първа година скача в ледените води на Стара река 23-годишният казанлъчанин Тодор Куртев, който улови кръста в днешния традиционен ритуал на Богоявление.  Тодор е студент в София и учи програмиране, сподели той с Kazanlak.com веднага след излизането с кръста в ръце от Старата река. Пожела много здраве на казанлъчани, много здраве му пожела и кметът Галина Стоянова, която му връчи традиционната награда на Община Казанлък горе на моста.

31 млади мъже от Казанлък – най-много в годините досега се хвърлиха за кръста на днешния Йордановден. Разсъблечени и в готовност да уловят ритуалния знак за здраве през годината, най-нетърпеливите от тях пяха патриотични песни за загряване поне половин час преди началото, а дечурлиги от насъбралите се наоколо десетки казанлъчани и семейства им пригласяха на виковете: „Българи - юнаци!“

С националното знаме напред и спасения кръст момчетата извиха вече ставащото традиционно и в Казанлък Мъжко хоро в ледените води на Старата река  - с песен на уста „Кой уши байряка.“ Хоро извиха след края на ритула спасителите на кръста и казанлъчани горе на Зеления мост прец Тюлбето.

-3,7 градуса бе температурата по време на днешния Богоявленски ритуал, който за първа година се проведе от 13 часа. Преди хвърлянето на кръста, за пръв път в Казанлък свещениците осветиха в Тържествен водосвет бойните знамена и войните на 61 Стрямска бригада от казанлъшкото поделение.

Kazanlak.com



Още снимки в Галерия Йордановден 2017

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак