17:00 | 20 юни 17 4505

БСП ще възстановява първоначалния вид на идеологическия партиен паметник на Бузлуджа

БСП ще възстановява първоначалния вид на идеологическия партиен паметник на Бузлуджа / Новини от Казанлък

В разпространено днес изявление на председателя на БСП  Корнелия Нинова се посочват мотивите за изненадващо поисканата собственост върху Паметника на Бузлуджа от страна на БСП миналия петък, 16 юни.

От тескта става ясно, че БСП има намерение да реставрира и възстанови паметника в първоначалния вид, а не да го модернизира, реконструира или адаптира към съвремието. 

Причните БСП чак сега да поиска собствеността върху паметника били две. „Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците на България“, гласи първата опора, а втората: „Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти през годините.“

От БСП вече имат план как да спрат разрухата. Първо: да покрият покрива и да затворят и обезопасят паметника. И второ: да реставрират и възстановят паметника. 

Вече били проведени срещи по инициатива на БСП с автора на монумента арх. Георги Стоилов и художници, творили мозайките. Утре екип на БСП ще се срещне с регионалния министър, за да уточни конкретиката по придобиването на Дома-паметник на партията на Бузлуджа – информира в изявлението си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ето целият текст на политическото изявление, разпространено току що:

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов предлага на БСП да й прехвърли безвъзмездно собствеността върху Дом паметник Бузлуджа. Решихме да приемем това предложение по две причини.

Първо - различни правителства от различни партии не се грижат за паметниците на България години наред, а те са важна част от историята, но и от настоящето. Паметниците възпитават младите хора в уважение към предците ни. Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците. Затова започнахме кампания за възстановяване на всички войнишки паметници в България.

Второ - Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти през годините. То е и архитектурна ценност и не можем повече да гледаме как се руши.

Затова, ако ни бъде предоставена собствеността, първата ни стъпка ще бъде да покрием покрива и да затворим, и да обезопасим паметника, да спрем разрухата.

Срещнахме се с архитект Георги Стоилов, който има авторски права и с някои от художниците, творили на Бузлуджа, и с тяхно съгласие обсъждаме варианти за реставрацията и възстановяването на паметника. В екипите ни участват и млади архитекти и художници.

Получихме покана за среща от министъра на регионалното развитие. В четвъртък наш екип ще бъде на тази среща с очакване да се уточни процедурата за придобиване на собствеността.

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

31822 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

18704 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13235 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6679 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6402 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6260 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4921 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4408 | 10 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

2832 | 14 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2795 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак