13:25 | 24 февруари 21 1972

В Деня на розовата фланелка, учениците от ОУ “Георги Кирков“ казаха “Не на тормоза“

В Деня на розовата фланелка, учениците от ОУ “Георги Кирков“ казаха “Не на тормоза“ / Новини от Казанлък

Облечени в розово и с розови балони в ръка, учениците от ОУ "Георги Кирков" отбелязаха Деня на розовата фланелка. По инициатива на Училищния парламент всяка година, последната сряда на месец февруари, ученици и учители се включват в Международния ден за борба с училищния тормоз - „Ден на розовата фланелка” с мото: „Не - на насилието в училище! Да - на доброто!“

Децата надуха и пуснаха розови балони с послание: ”Аз избирам доброто”. Получиха гривни на толерантността, символизиращи техните качества като доброта, грижа към другите и уважение. Всяка гривничка се поставя на лявата ръка, а когато детето постъпи лошо спрямо свой съученик, гривната се премества на дясната ръка.

Училището се изпълни с розов цвят, с усмихнати лица и добри намерения. Със своите позитивни послания учениците показаха, че „Денят на розовата фланелка” не е само тук и сега. „Не - на насилието в училище! И не само в него! И не само днес! И не само за един ден!”, категорични са учениците и техните учители!

Световният ден за борба с тормоза в училище се отбелязва последната сряда на месец февруари.

Историята на Деня на розовата фланелка започва през 2007 г. в канадската провинция Нова Скотия. Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно от училищата. Организатори са двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, а потърпевшият е техен приятел и съученик. Причина за агресията станала една розова тениска.

При откриването на учебната година през септември 2007 г. в училището група по-големи ученици започнали да се подиграват и тормозят един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розова тениска. На следващия ден, споменатите двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си куп розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.

През 2008 г. премиерът Гордън Кембъл обявява 27 февруари за Ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 година  много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

Тяхната инициатива бързо набрала популярност и сред другите училища, а вече и в световен мащаб. За първи път в България Денят срещу тормоза в училище се отбелязва през 2012 година.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак