13:44 | 05 март 24 3408

Международни доброволци в Дом за стари хора „Маргарита Асебо”

Международни доброволци в Дом за стари хора „Маргарита Асебо” / Новини от Казанлък

Международен екип ДоброволциТЕ към МЦР-Взаимопомощ и Юнайтед Авангард Артист по проекти на Европейски корпус за солидарност представиха подробна информация за 5 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ. Те представиха и страните си на потребителите на Дом за стари хора номер едно, като посетят домът. Проведе се и среща с ученици от математическата и художествената гимназии в града ни.  Тя се състоя на сцената зад Тракийската гробница, като се връчиха грамоти и награди и на учениците участвали в инициативата за рисунка по повод юбилейните годишнини на двете организации.

Повишаването на енергийната ефективност се основава на оптимизиране на производствените процеси и потреблението на енергия, използване на възобновяеми енергийни източници, вместо изкопаеми горива и насърчаване на отговорно потребление, рециклиране и/или повторното им използване и др.

Инициативата се е появила, в Австрия по време на Първата международна среща за енергийна ефективност и има за цел да повиши осведомеността за необходимостта от намаляване на потреблението на енергия чрез разумно и устойчиво използване на енергия.

Има много прости действия, които можем да предприемем през цялата година, не само на този Световен ден за енергийна ефективност. Важно в тази насока е да използваме на дневни часове за задачи, които изискват повече осветление. Да изключваме осветлението и електрическите устройства , когато не се използват. Друг начин да допринесете за енергийната ефективност е да използвате свето диоди вместо обикновени лампи или крушки. Всъщност тази алтернатива може да генерира икономии на енергия до 80% в сравнение с традиционното осветление и също така е екологично чиста благодарение на материалите, използвани за производството му. Подмяна на стари уреди с по-ефективни, които консумират по-малко енергия. Уредите от клас A (зелени) са най-ефективни, докато уредите от клас G (червени) са най-малко ефективни. Въпреки че тези уреди може да са по-скъпи, те ще се изплатят в дългосрочен план.

По отношение на мобилността най-ефективният вариант е да се даде приоритет на обществения транспорт или колоезденето. В тази насока в град Казанлък са изградени и предстой да се изградят общо около 25 км. ВЕЛОАЛЕИ.

А в насока ЕКОЛОГИЧЕН ТРАНСПОРТ, По проект „Интегриран градски транспорт на град Казанлък- Етап 2“ са закупени 7 електробуса, които обслужват превозите по цялата градска мрежа в гр. Казанлък. През 2024 новите електробуси в Казанлък ще са още 9 бр. Освен, че дават една по-евтина услуга, ще намалят и разходите за гориво и вредните емисии в града. 80% от емисиите в големите населени места се дължат на моторни превозни средства. Ето защо градската мобилност е от ключово значение. Въпреки това, има някои навици за шофиране, които могат да допринесат за енергийната ефективност : поддържане на равно темпо и не шофиране с прекомерна скорост; поддържане на прозорците и климатика при средна температура 21ºC.

Основните мощности на Възобновяеми енергийни източници в общината са от вятърна енергия. Общината усвоява и енергията на топлата минерална вода. Находището в с. Овощник, с действащи 6 геотермални сондажи, е предоставено от МОСВ на община Казанлък за ползване и управление.

Предстои да бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в две административни сгради в Казанлък. Всички конкретни данни са официални и предоставени от администрацията на Община Казанлък.

Дейностите по представяне на екологични дати се осъществяват по проект „Еко 2” на програма „Европейски корпус за солидарност” и „Зелена игра” на програма „Еразъм+”.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

31869 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

18744 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13250 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6685 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6413 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6271 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4938 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4415 | 10 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

2839 | 14 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2802 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак