За нас

Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” - тук младостта среща разума

На 7 ноември 1883 г. в сърцето на България разтваря врати едно светилище на духа, гордостта на поколения казанлъчани – Казанлъшкото педагогическо училище.

През годините то става част от новите духовни хоризонти на българския национален живот. Стотици негови учители и ученици записват имената си в културната история на България.

Днес Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” наследява неговите свещени традиции.

Високият професионализъм и отговорност на педагогическия колектив, успехите на регионални и национални ученически олимпиади и изключително високия процент на реализирали се випускници на гимназията, в български и чуждестранни учебни заведения, са основание към бъдещето да се гледа със самочувствие.

В двора на училището се намира първият паметник на Св. Св. Кирил и Методий в България.

Първият паметник в България на светите братя равноапостоли Кирил и Методий е дело на казанлъшкия учител Иван Топалов. Той е изработен през 1934 г., а изпълнението му от метал е направено изцяло в Казанлък – отлят е от бронз в Държавната военна фабрика, днешния „Арсенал” и в Механо-техническото училище, днес ПГ „Иван Хаджиенов”.

Скулптурата, представяща двамата първоучители в цял ръст с книга в ръце, се намира в двора на бившето Педагогическо училище, днес  Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”.

В изграждането на паметника са се включили ентусиазирани ученици и много граждани.

Към каталога Искаш да си тук? Включи се.

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.33021